HIFK:n puolustajalupaus Aron Kiviharju, 18, kuulee kesäkuun viimeisenä viikonloppuna nimensä NHL:n varaustilaisuudessa.

Kiviharju oli lähes koko kauden sivussa polvivamman takia ja tästä syystä myös hänen arvioitu varausvuoronsa on romahtanut kauden aikana.

Kiviharjua pidettiin vielä muutama vuosi sitten yhtenä ikäluokkansa lupaavimpana pelaajana, mutta nykyään TPS:n kasvatti ole kaikissa arvioissa edes ykköskierroksen varaus.

The Athletic -sivuston asiantuntija Corey Pronman uskoo, että Kiviharjun loukkaantuminen, vaisut esitykset keväällä sekä pieni koko tulevat vaikuttamaan negatiivisesti suomalaisen varausnumeroon.

– Kiviharju oli suuren osan kaudesta sivussa, mutta hän ei esittänyt mitään miehissä pelatessaan tai U18 MM-kisoissa. Hän on superviisas pelaaja, joka näkee jään uniikilla tavalla. Hänen luistelunsa on hyvää, muttei uskomatonta 177-senttiselle puolustajalle. Hän ei ole myöskään kasvanut viime vuosina, eikä hän ole kovinkaan fyysinen pelaaja, Pronman arvioi.

Pronman uskoo, että NHL-seurat välttävät Kiviharjua kahdella ensimmäisellä kierroksella.

– Hän näytti hyvältä pelaajalta 15-16-vuotiaana, mutta tämän pelaajan varaaminen ensimmäisellä kahdella kierroksella on äärimmäisen riskialtista, koska hänellä täytyisi olla eliittitason hyökkäyspään kyvyt päästäkseen NHL:ään. Hän muistuttaa paljon Scott Perunovichia, jolla oli loistava yliopistoura, mutta hänestä tuli kolmosparin mies St. Louis Bluesissa.

The Athletic -sivuston toinen asiantuntija Scott Wheeler on työparinsa kanssa samoilla linjoilla.

– Pienikokoisilla puolustajilla on nykypäivänä vaikeaa päästä NHL:ään. Pelaajatarkkailijat keskittyvät etsimään pitkiä ja hyvin luistelevia pelaajia. Kiviharju on pienikokoionen ja hänen suoraluistelunsa on ongelma. Hän ei vaikuta 1-kierroksen varaukselta. Se mihin pelaajatarkkailijat hänet lopulta arvioivat riippuu täysin siitä, miten paljon he uskovat Kiviharjun peliälyyn. Uskon, että hänestä tulee lopulta NHL-pelaaja älykkyytensä ansiosta, joten poimisin hänet aikaisin toisella kierroksella, Wheeler sanoo.

LUE MYÖS: