Yhdysvaltalaista Auston Matthewsiä on pidetty käytännössä koko ajan ensi kesän NHL:n ykkösvarauksena. Vaan ei enää, mikäli on uskominen McKeen’s-nimistä kykyjenetsintätoimistoa. Tapparan Patrik Laine nousi tuoreimmalla listalla ykköseksi.

– Hän näyttää Mariolta (Lemieux), kun hän kuljettaa kiekkoa, eräs McKeen’sin jutussa mainittu kykyjenetsijä vertasi.

– En rehellisesti sanottuna muista nähneeni yli 193-senttistä hyökkääjää, jonka taidot olisivat Marion tasolla. Tapa, jolla hän tekee kiekollisena tilaa, hänen kätensä, hänen laukauksensa, hänen pelinäkemyksensä… Ehkei hän ole vielä ihan Marion tasolla, mutta ei hän kaukanakaan ole, McKeen’sin johtava kykyjenetsijä Grant McCagg puolestaan sanoi.

– Minun on vaikeaa nähdä, että ketään varattaisi ennen häntä, vaikka pidän Matthewsistä kovasti. Näen (Laineessa) tulevaisuuden 50 maalin NHL-pelaajan, ehkä 60:nkin. Matthewsissä en näe samaa.

17-vuotias Laine on iskenyt käynnissä olevissa Liigan pudotuspeleissä jo yhdeksän pistettä 10 otteluun. Kahdessa viime pelissä Laine on iskenyt yhteensä neljä maalia.

Siinä missä Laineen tilanne McKeen’sin listalla näyttää erittäin valoisalta, Jesse Puljujärven osake on hieman laskussa. Kärppä-pelaaja on pudonnut Michael McLeodin taakse neljänneksi. Toisaalta, kaikki on suhteellista, sillä Suomen tilanne näyttää edelleen poikkeuksellisen hyvältä tulevaa draftia ajatellen. Kärkiviisikon kun täydentää puolustaja Olli Juolevi.

McKeen’sin huhtikuun rankinglista

1. Patrik Laine, vasen laitahyökkääjä (Tappara)
2. Auston Matthews, keskushyökkääjä (Zürich)
3. Michael McLeod, keskushyökkääjä (Mississauga)
4. Jesse Puljujärvi, oikea laitahyökkääjä (Kärpät)
5. Olli Juolevi, puolustaja (London)