NHL:n runkosarja on pelattu päätökseen. Monen suomalaispelaajan kausi jatkuu pudotuspeleissä, mutta kenellä on parhaimmat mahdollisuudet menestykseen?

Käykö jopa niin, että joku suomalaisista nostaa himoittua Stanley Cupia? Erittelimme Leijonat.comin toimituksessa pudotuspeleihin jatkavat suomalaisinimet ja karsimme heistä tarkemmin esiin todennäköisimmät menestyjät.

Tietysti playoffsit eivät ole vielä edes alkaneet, joten tulevan menestyksen ennakointi tässä kohtaa on enemmän tai vähemmän hakuammuntaa. No, tässä joka tapauksessa pohdintaamme.

Sami Vatanen, Anaheim Ducks

– Sami Vatanen on ollut kipeänä, mutta eiköhän mies jäälle pudotuspeleihin kaiveta. Niin tärkeästä pelaajasta tässä puhutaan. Vatanen kellotti suuret minuutit runkosarjan aikana ja kantoi tärkeää vastuuta tehoista.

– Anaheim saa vastaansa alkuun Nashville Predatorsin (Pekka Rinne, Juuse Saros ja Miikka Salomäki). Anaheimin toinen puolisko runkosarjassa oli sitä luokkaa, että sulaminen jo ensimmäisessä pudotuspeliparissa olisi mojova yllätys.

Valtteri Filppula, Tampa Bay Lightning

– Kun Steven Stamkos on sivussa, totta kai Tampan mahdollisuudet menestykseen ovat heikommat. Toisaalta Tampan jengissä riittää syvyyttä, joten uusien vastuunkantajien on vain noustava esiin. Esimerkiksi Filppulalta tarvitaan enemmän tehoja kuin runkosarjassa juhlitut 31 pistettä.

– Vielä vähän aikaa sitten Tampa olisi ollut paljon potentiaalisempi ehdokas Stanley Cupin taistoon. Detroit Red Wings, jonka riveissä kenties myös Teemu Pulkkinen saa vastuuta, kaatunee ensimmäisessä sarjassa. Sen jälkeen voi olla jo vaikeampaa. Päätyyn asti tuskin mennään, mutta kyllä joukkue voi pari otteluparia hyvinkin selvittää.

Teuvo Teräväinen, Chicago Blackhawks

– Blackhawksia ei sovi mitenkään jättää laskuista pois. On vaikea keksiä mitään yksittäistä syytä, miksi joukkue ei voisi playoffseissa menestyä. Patrick Kanen ja kumppaneiden miehittämä ykköskenttä on sitä kaliiberia, että sitä kolmikkoa tuskin tarvitsee sen enempää enää kehaista. Laatua riittää joukkueessa muutenkin.

– Teräväinen pelaa Blackhawksissa isoja minuutteja. Jo viime kaudella 21-vuotias sentteri väläytti playoffseissa hurjaa potentiaaliaan. Kun kauden aikana on nähty suuri parannus viime vuoden runkosarjasta, voidaan hyviä asioita odottaa tapahtuvaksi pudotuspeleissä. Ehdottomasti seuraamisen arvoinen pelaaja ja seuraamisen arvoinen joukkue!

– Teräväisen vastapuolella St. Louisissa nähdään Jori Lehterä ja Petteri Lindbohm.

Aleksander Barkov, Jussi Jokinen, Florida Panthers

– Suomalaisittain tässä on ehdottomasti mielenkiintoisin joukkue pudotuspeleihin. Täytyy vain toivoa, että New York Islanders kaatuu, sillä ainakin ennakkoon joukkueiden väännöstä sopii odottaa todella tiukkaa. Muistettava on sekin, että Panthers on kivunnut viimeisen 15 kauden aikana vain vain kahdesti playoffseihin – ihan suurinta menestystä ei siksi uskalla joukkueelle povata.

– Floridan joukkue on joka tapauksessa mielenkiintoinen. Vähintäänkin Panthers tulee olemaan äärimmäisen vaikea voitettava. Motivoituneessa joukkueessa on sopivassa suhteessa kokemusta ja nuoruutta, sellainen on Panthers. Kyse on lähinnä siitä, pystyvätkö nuoret parantamaan playoffseihin ja vanhemmat, Jaromir Jagr etunenässä, pitämään tasonsa.

– Molemmat suomalaiset Barkov ja Jokinen ovat todella suuressa roolissa Panthersien menestyksen kannalta. Voisi jopa sanoa, että joukkue elää tai kuolee ykkössentterinsä Barkovin mukana. Moni uskoo, että Panthersien huikea runkosarja oli ylisuorittamista. Islanders-sarja voi näyttää nopeastikin, tuleeko tämä kevät pantterilaumalle liian aikaisin.

– Mahdollista on muuten sekin, että seuraavalla kierroksella Panthers ja Lightning iskevät yhteen. Ensiksi otteluparit on vain voitettava, mutta siinä olisi sinivalkoisittain jännä kohtaaminen.

Suomalaispari – Dallas Stars vs Minnesota Wild

Dallas Stars pelasi myös hyvän runkosarjan, eikä olisi ihme, jos Kari Lehtonen ja Antti Niemi juhlisivat myös pudotuspeleissä. Ja mikä mielenkiintoisinta, Dallas kohtaa pudotuspeleissä Mikko Koivun, Mikael Granlundin ja Erik Haulan edustaman Minnesota Wildin. Suomalaisilla riittää siis jääaikaa tässä otteluparissa.

Jos arvioidaan laajemmin tätä otteluparia, on Wildin vaikea nähdä yllättävän. Minnesotan suomalaisten on vähintäänkin pelattava parhaalla tasollaan, mutta käviköhän taas niin, että Wildin paras terä meni runkosarjan loppuvaiheisiin?

Minnesotan suomalaisten keskushyökkääjien täytyy nostaa pudotuspeleissä profiiliaan joukkuetta nimenomaan tehopisteiden muodossa kantaviksi pelaajaksi. Sekä Koivu että Granlund ovat luotettavia senttereitä, mutta pudotuspeleissä joukkueen kärkisenttereiden täytyy pystyä erottumaan myös tehopisteiden muodossa.

Jos verrataan Dallasin kahta tehokkainta keskushyökkääjää Tyler Seguinia (72, 33+40=73) ja Jason Spezzaa (75, 33+30=63) pisteiden valossa Koivuun (82, 17+39=56) ja Granlundiin (82, 13+31=44), jäävät suomalaiset auttamatta jalkoihin.

Lehtosen ja Niemen torjuntatyöskentelyä saatetaan sen sijaan seurata pitkällekin kevääseen.

Muut suomalaiset pudotuspeleissä

  • San Jose Sharksin Joonas Donskoi kohtaa pudotuspeleissä Los Angeles Kingsin
  • New York Rangersin Antti Raanta kohtaa Olli Määtän edustaman Pittsburgh Penguinsin