Kari Jalonen yllätti todennäköisillä ketjuvalinnoillaan, joilla Leijonat lähtee huomenna Valko-Venäjän kimppuun.

Ennakkotietojen mukaisesti seurakaverukset Aleksander Barkov ja Jussi Jokinen sekä Mikko Koivu ja Mikael Granlund muodostavat parivaljakot kahdessa kärkivitjassa. Barkovin ketjussa jo USA-ottelussa pelannut Patrik Laine pysyy ketjussa myös huomisessa ottelussa.

Aholle mahtava näytönpaikka

Granlundin ja Koivun rinnalle monet, myös Leijonat.com:in toimittajat, ennakoivat ahkerasti harjoituspeleissä maaliverkkoja pöllyttänyttä Teemu Pulkkista. Pulkkisen sijoittamista ketjuun puolsi ketjun roolitus. Granlund toimisi pelintekijänä, Koivu ketjun kokonaisvaltaisena johtajana, ja Pulkkinen saisi keskittyä maalien tekemiseen laadukkaasta tarjoilusta.

Jalonen vetäisi kuitenkin hihastaan yllätyskortin ja sijoitti ketjun toiseksi laitahyökkääjäksi nuoren Sebastian Ahon. Ahon lahjakkuutta ja valmiutta pelata huippuketjussa tuskin kukaan kiistää, niin vahvat näytöt nuorukainen on lyönyt pöytään niin Liigassa kuin maajoukkuepaidassakin.

Epäilyksiä herättää kuitenkin ketjun roolitus. Vitjalta tullaan varmasti näkemään hienoa kokonaisvaltaista peliä, mutta kuka tekee maalit? Pulkkisen sijoittamista Granlundin rinnalle olisi tukenut myös kaksikon yhteinen historia juniorimaajoukkueista.

Kolmosvitjaksi odotettiin Aho-Koskiranta-Pyörälä/Komarov -yhdistelmää, joka toimi hienosti harjoitusotteluissa. Aho sijoitettiin Granlundin ja Koivun rinnalle, joten tämäkin hyvin toiminut ketju saa uuden ilmeen.

Leirityksellä hyvin esiintynyt parivaljakko Jarno Koskiranta-Mika Pyörälä saa vierelleen kolmanneksi lenkiksi takuuvarman suorittajan Leo Komarovin.

Pulkkisella puutteita kokonaisvaltaisessa pelissä?

Nelosketju on niin ikään mielenkiintoinen tapaus. Koska Pulkkiselle ei löytynyt paikkaa kärkiketjuista, pysyy Leijonien nelonen samassa muotissaan kuin se oli jo USA-ottelussa. Pihlström-Sallinen-Pulkkinen-yhdistelmä vaikuttaa melkoisen sekalaiselta, mutta on myönnettävä, että ketju toimi yllättävän hyvin Yhdysvaltoja vastaan. Perinteinen rikkova nelosketju tämä koostumus ei ole.

Jalonen kenties näki Pulkkisen kokonaisvaltaisessa pelissä vielä sen verran puutteita, että päätti sijoittaa miehen pienempään rooliin viidellä viittä vastaan pelatessa. Ylivoimalla Detroitia tällä kaudella edustanut Pulkkinen päässee käyttämään hurjaa laukaustaan.

Pienenä yllätyksenä voidaan pitää myös Mikko Rantasen putoamista neljän pelaavan ketjun ulkopuolelle. Rantanen esiintyi leirityksellä ailahtelevasti, mutta on parhaimmillaan hyvä ase Leijonien kolmos- tai neloskenttään.

Puolustuspareissa yllätyksiä ei ole, sillä pääosin parit pelasivat yhdessä jo leirityksen aikana.

Puolustajaparit:

Hietanen–Jaakola

Salmela–Kivistö

Kukkonen–Ohtamaa

Lindell–Pokka