Laineen debyyttiottelua Valko-Venäjää vastaan ei nähtävästi voi liikaa kehua. Leijonien maalivahti Mikko Koskinen kuvailee IIHF:n sivuilla nuorukaista kehusanoja säästelemättä.

– Hän on vasta 18-vuotias ja pelaa jo nyt tuolla tasolla. On uskomatonta nähdä, kuinka hyvä hän on jo tuossa iässä.

– Sanat eivät riitä.

IIHF:n sivuilla Laineen debyyttiottelua verrataan kiekkomaailman suurimpien legendojen ensimmäisiin otteluihin MM-jäillä. Lähes poikkeuksetta supertähdet jäävät tamperelaisnuorukaiselle kakkoseksi tehopisteitä verrattaessa.

Muun muassa sellaiset takavuosien supertähdet kuin Wayne Gretzky ja Mario Lemieux kalpenevat tällä mittarilla Laineen rinnalla. ”The Great One” kirjautti MM-debyytissään 19-vuotiaana ainoastaan yhden syöttöpisteen. Kolme vuotta Gretzkyä myöhemmin debytoineen Lemieux’n saldoksi 19-vuotiaana jäi yksi osuma.

Suomalaisista vertailuun poimitaan Gretzkyn ketjukaveri Jari Kurri, joka jäi 21-vuotiaana tyystin ilman tehopisteitä avausottelussaan.

Ovetškin ja Crosby yltävät lähelle

Lainetta on syystäkin verrattu venäläiseen Aleksandr Ovetškiniin. Laineen tavoin tulisesta laukauksestaan tunnettu Ovetškin ylsi debyytissään lähelle suomalaisen lukuja saalistamalla maalin ja maalisyötön. Kahteen tehopisteeseen ylsi myös kanadalainen Sidney Crosby, joka juhlisti ensimmäistä MM-otteluaan iskemällä kaksi maalia.

Viimein historiasta löytyy legenda, joka löi suomalaisnuorukaisen kanssa yhtä kovat näytöt pöytään. 19-vuotias Sergei Fjodorov kirjautti Neuvostoliiton avausvoitossa USA:ta vastaan tehopisteet 2+1. Yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä venäläisistä jääkiekkoilijoista pelasi myöhemmin urallaan yli 1248 ottelua, ja teki niissä yhteensä 1179 tehopistettä.

Laineella on vielä pitkä matka edellä mainittujen legendojen urotekoihin, mutta tämä kevät on ollut suomalaiselle loistava alku.

Täytyy myös muistaa, että Laine oli debyyttiottelussaan lähes poikkeuksetta jokaista vertailuun poimittua legendaa nuorempi, eikä Valko-Venäjä vastuksena ole missään nimessä helpoin mahdollinen.

Tästä on hyvä jatkaa, kuten Laine itse totesi.