Leijonien kisat jatkuvat tänään B-lohkon eksoottisinta vastustajaa vastaan. Suomen sukulaiskansa Unkari pelaa MM-tasolla ensimmäistä kertaa seitsemään vuoteen. Ennen vuotta 2009 edellinen visiitti olikin sitten A-sarjatasolla 70 vuotta takaperin. Ei siis mikään vakiovierailija kyseessä. IIHF:n rankingissa Unkari on 19:s.

Valmennusapua Pohjois-Amerikasta

Unkaria luotsaa kanadalainen Richard Chernomaz. 52-vuotias valmentaja pelasi peliurallaan muutamia otteluja NHL:ssä New Jersey Devilsissä ja Calgary Flamesissa, mutta ei saanut koskaan vakiinnutettua paikkaansa taalaliigassa. Päävalmentajana Chernomaz aloitti Saksan DEL-liigan seuroista, joita mies kiersi lähes 10 vuotta. Unkarin ruorissa kanadalainen on nähty vuodesta 2013 lähtien.

Takavuosien Liiga-tähti ja Kalpan puolet nuorempi hyökkääjä

Unkarin pelaajista 11 pelaajaa edustaa Itävallan pääsarjaa pelaavaa Székesfehérvárin joukkuetta. Samassa seurassa pelaavat myös Liigasta tutut Frank Banham ja Zoltán Hetényi. Nykyisin 41-vuotias Banham edusti 2000-luvun alussa Espoon Bluesia, Helsingin Jokereita ja Lappeenrannan Saipaa. Bluesin löytämä hyökkääjä tuli tunnetuksi pelottavan kovasta lämäristään ja yli 40 tehopisteen kausistaan. Myös maalivahti Hetényi edusti Jokereita, mutta jäi vähälle peliajalle luukkuvahdin roolissa.

Löytyyhän Unkarista myös yksi nykyinen Liiga-pelaaja. 21-vuotias keskushyökkääjä Balázs Sebők nimittäin pelasi kuluvan kauden Kuopion Kalpan liigajoukkueessa. Vastuuta tuli 46 sarjaottelussa.

Murskalukemat mahdollisia – muistetaan silti 2009

Unkari on hävinnyt tähän mennessä jokaisen ottelunsa turnauksessa useamman maalin erolla. Takkiin on tullut Kanadalta, Slovakialta ja Ranskalta. Myös Suomen monta kertaa laadukkaamman materiaalin pitäisi latoa murskalukemat taululle, mutta aliarvioida ei sovi. Muistetaan, että Leijonat hävisi huhtikuussa 2009 juuri Unkarille voittomaalikilpailussa. Hävinneen joukkueen nimilistalta löytyy muutama tämänkin vuoden ryhmästä tuttu nimi.

Miika Arponen

@MiikaArponen
Kokoonpano, jolla #Leijonat kävi huhtikuussa 2009 häviämässä Unkarille Budapestissä. #mmkisat

Jos realistisia kuitenkin ollaan, niin perusvahvan pelin ja loistavan ylivoimapelin pitäisi riittää Suomelle hyvin useamman maalin voittoon.