Jääkiekon MM-turnaus huipentuu tänään. Suomi kohtaa finaalissa Kanadan. Millainen on ollut Leijonien reitti?

Suomen voittoputki alkoi itse asiassa jo 23. huhtikuuta pelatussa Tšekki-ottelussa. Tuolloin Suomi voitti 4-1, eikä ole sen jälkeen taakseen katsonut. Tšekin jälkeen Venäjä kaatui kahdesti ja USA kerran ennen MM-turnauksen alkamista.

Vahva alku turnaukselle

Välillä Leijonat on aloittanut MM-kisat tahmeasti, mutta nyt startti oli vahva. Suomi kaatoi Valko-Venäjän 6-2, ja kansa puhui Patrik Laineen 2+1-tehoista. Hype alkoi kasvaa, kun Laine naulasi samat tehot seuraavassa pelissä Saksaa vastaan. Suomi voitti pelin 5-1.


Ensimmäinen kovempi vastustaja oli Yhdysvallat. Suomi meni avauserässä 2-0-johtoon, mutta USA nousi tasoihin. Kolmannessa erässä Leo Komarov tälläsi Leijonille 3-2-voiton.

Seuraavat kolme peliä olivat Leijonille paperilla helpompia. Unkari tosin sinnitteli pitkään kyydissä maalivahti Ádám Vayn ansiosta. Suomi laukoi ottelussa peräti 51 kertaa ja voitti lopulta 3-0. Perään Ranska meni nurin 3-1. Slovakiaa vastaan rullasi jo hyvin, ja Leijonat paineli puhtaaseen 5-0-voittoon.

Paljon puhuttanut Kanada

Alkulohkovaiheen päätösottelussa Suomi sai vastaansa Kanadan. Harva enää muistaa, että avauserässä Leijonat oli hätää kärsimässä. Toisessa erässä kaikki muuttui, ja Suomi iski kolmesti. Päätöserässä Jarno Koskiranta naulasi vielä 4-0:aan.

Peli muistetaan sekä Suomen komeasta voitosta, että kanadalaisten sikailusta. Paljon nähneen Matti ”Hakki” Hagmaninkin mukaan Kanadalta nähtiin poikkeuksellisen paljon törttöilyä viime vuosiin verrattuna.

Tanska nurin

Kanada-voiton ansiosta Suomi sai ”helpon” tien välieriin, sillä puolivälierissä vastaan asettui Tanska. Kaksi maalia naulannut Mikael Granlund pelasi erinomaisen ottelun (aivan kuten koko muukin Leijona-miehistö), ja Suomi nappasi reilun 5-1-voiton.

Karhun kaatoon

Ja sitten tuli Venäjä. Ennakkospekulaatioissa veikkailtiin jopa, että tuomarit suosisivat oikein reilusti Venäjää. Sellaista ei nähty, vaan tuomarilinja oli tiukka puolin ja toisin.

Itänaapurimme siirtyi aikaisella maalilla johtoon, ja jälleen Suomi oli avauserässä suurissa vaikeuksissa. Toisessa erässä peli kuitenkin kääntyi täysin. Nuori Sebastian Aho iski kahdesti ylivoimalla, ja välissä Jussi Jokinen osui Laineen syötöstä.


Päätöserässä Suomi vetäytyi ja keskittyi vain puolustamaan johtoaan. Taktiikka onnistui, eikä Venäjä saanut mitään erityisen vaarallista aikaan. Suomelle komea 3-1-voitto ja lippu finaaliin.

Tässä sitä nyt ollaan. On finaalipäivä, ja Suomella on mahdollisuus voittaa historiamme kolmas maailmanmestaruus. Loppuottelu Kanadaa vastaan alkaa klo 20:45.