Muistatko vielä sen ajan, kun yhdessä tuumin lehtien palstoilla laskettiin Patrik Laineen mahdollisuuksia päästä mukaan MM-kisajunaan? Tänä päivänä eli vajaata puolikasta vuotta myöhemmin Laine on ykköskorin mies – ja nyt puhutaan monta astetta kovemmasta turnauksesta – World Cupissa.

Leijonien ryhmä kokoontui alkuviikosta Helsinkiin. MTV Sport osasi tuoreeltaan kertoa, että Laineelle on varattu tästä porukasta erityisen suuri rooli. Laine pelaa Leijonien ykkösketjussa, jonka keskellä häärii joukkueen ykköstykki Aleksander Barkov ja toisella laidalla monipuolinen Jussi Jokinen.

Samainen kolmikko pelasi yhdessä jo MM-kisoissa. Siksi päävalmentaja Lauri Marjamäki haluaa säästää arvokasta aikaa, kun pelikaverit löytävät nopeasti yhteiset sävelet kisahistoriastaan. Ja Marjamäen päätöksen taustalla on tietysti myös sekin kiusallinen fakta, että Laine on jo yksi joukkueen parhaimmista maalipyssyistä – nuoren iän pakostikin tuovasta raakilemaisuudesta ja pienen kaukalon kokemuksen puutteesta huolimatta.

Syytä vetää henkeä

Vaikka Patrik Laine on superlahjakas, on ennen turnauksen alkua syytä vetää rauhassa henkeä. Jo MM-kisoissa Laine joutui pelaamaan väärällä kaistalla, kun Jussi Jokinen miehitti vasemman puoliskon. Laine selvisi haasteesta erinomaisesti, paremmin kuin moni olisi ehkä osannut odottaa, mutta nyt syyskuussa pelataan aivan eri tason koitoksia.

Kun pelataan maailman parhaimpien kanssa, ei Laine pysty antamaan yhtään tasoitusta. Moni asia on syyskuussa eri tavalla kuin toukokuisissa karkeloissa: Laine ei ole pelannut koskaan näin pienessä kaukalossa, jossa paine on jatkuvaa; ja vaikka oikealla laidalla suorasta luistelusta laukominen oli Laineen ase vielä Venäjällä, voi Torontossa tulla turhan kova kiirus viritellä pyssyä.

Siksi ei olisi suuri yllätys, jos Laine löytää itsensä turnauksen edetessä toiselta tontilta. Toisin sanoen vasemmalta laidalta, missä Laine saa keskittyä vielä paremmin vahvuuksiinsa. Jokisen asema Barkovin vierellä lienee kuitenkin suhteellisen varma – lyhyen keston turnauksessa tuttuja pareja ei haluta varmaan liikoja sotkea.

Ehkä Laine löytää siis paikkansa esimerkiksi Valtteri Filppulan vasemmalta puolelta, ja sieltä käsin hän on laukova tehopisteitä. Ylivoimalla Laineelle olisikin sitten taas käyttöä ykkösketjusta ja Barkovin viereltä, ja vieläpä tietysti vasemmalta puolelta one-timerin takia.

Laine on erityisosaamisensa takia World Cupissa. Mutta kun pelataan tarkasti roolitettua lätkää maailman huippujen kanssa ja pienessä kaukalossa, voi viisikoin pelattaessa Laineen rooli olla paljon pienempi kuin moni ennakkoon toivoisi. Se ei silti tarkoita, että Laineen merkitys joukkueelle olisi sen vähäisempi.

Pyssy puhuu myös Torontossa, mutta ruuti on tuskin yhtä kuivaa kuin Venäjällä.

Päivitys klo 15.15. Jotta Laine olisi jossain kohtaa 13. hyökkääjä, täytyisi siis Suomella olla vain 5 pakkia käytössä. Se ei liene todennäköistä. Siksi korjattu tuo kohta tekstistä pois.