Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on ollut tänään vahvasti otsikoissa. Hän kertoi boikotoivansa huomista Suomi-Ruotsi-ottelua antidopingkysymyksen vuoksi.

Kerrataanpa ihan lyhyesti, mistä on kyse. World Cupin järjestävät NHL ja NHLPA. Ne eivät ole sitoutuneet Maailman antidopingtoimisto WADA:n järjestelmään. Näin ollen WADA:n alaiset toimijat, kuten Suomen antidopingtoimisto ADT, eivät voi testata pelaajia World Cup -tapahtuman aikaan.

Nyt päästään kysymykseen: mikä on sopivaa käytöstä ministeriltä. Boikotointi on hyvin vahva kannanotto jonkin asian puolesta tai jotakin asiaa vastaan. Torstain ottelun tunnelmaan yhden Grahn-Laasosen poissaolo ei tietenkään vakuta millään tavalla. Mutta koko World Cupin imagoon Grahn-Laasosen päätöksellä on merkittävä vaikutus.

On pelkästään hyvä, että dopingkysymys uskalletaan nostaa näin korkealla tasolla esiin – vaikka kyseessä olisi NHL:n kaltainen mahtiorganisaatio. Sitä on pidettävä epäilyttävänä, että turnauksen järjestäjät vastaavat myös dopingkontrollista. Jokainen ymmärtää, ettei NHL:n imagolle olisi kovinkaan hyväksi, jos World Cupissa joku yhtään isompi nimi kärähtäisi.

Ei tietenkään ole oikein, että NHL ja NHLPA leimataan ilman todisteita dopingin käytön salailijoiksi. Mutta ei sekään ole hyvä, että järjestöt saavat tehdä epäilyttäviä järjestelyitä ilman kritiikkiä. Aiemmin kritiikki on ollut vaisua ja se on tullut liian ”merkityksettömiltä” tahoilta. Grahn-Laasosen boikottipäätöksen myötä asia on nostettu julkiseen keskusteluun. Hyvä niin.