Onhan se fakta, että vuodenvaihteen nuorten MM-kisoissa kaikkien tietoisuuteen ponkaisseet Jesse Puljujärvi, Patrik Laine ja Sebastian Aho aloittivat kaikki oman NHL-urakkansa komeasti, sillä jokainen keräsi debyyteissä tililleen vähintään yhden tehopisteen.

Viime aikoina näiden todellisten superlupausten joukkoon on liittynyt myös yksi nimi lisää, vaikka hänestä ei juuri uutisia olekaan näkynyt. Kyseessä on Montreal Canadiensin riveissä debytoinut Artturi Lehkonen, joka niin ikään pelasi ensimmäisessä NHL-ottelussaan loisteliaasti.

Lehkonen pelasi ensimmäisen ottelunsa taalajäillä toissa yönä, kun Canadiens kohtasi Rasmus Ristolaisen Buffalo Sabresin. Canadiens voitti ottelun lukemin 4-1, ja vaikka Lehkonen ei kerännytkään kamppailussa tehopisteitä, pelasi hän tästä huolimatta erinomaisesti.

Luottoa löytyy

Ensinnäkin Lehkonen pelasi ottelussa todellisessa huippuvitjassa, yhdessä Tomas Plekanecin ja Alexander Radulovin kanssa. Hän on siis jo onnistunut vakuuttamaan seuran valmennusportaan. Toisekseen, juuri tähän kyseiseen aiheeseen liittyen, hän sai kamppailussa peliaikaa roimasti, jopa 16 minuuttia ja 30 sekuntia.

Se oli koko Canadiensin hyökkäyksestä neljänneksi eniten, sillä suomalaista enemmän pelasivat vain Max Pacioretty, Alex Galchenyuk sekä Tomas Plekanec. Kyllä, Lehkonen sai enemmän peliaikaa kuin vaikkapa venäläistähti Radulov.

Huomionarvoista on myöskin se, että Lehkonen ei pelannut ottelussa ylivoimaa kuin 33 sekuntia, joten hänen peliaikansa koostui lähes täysin tasakentällisin. Se on kova suoritus se.

Kolmanneksi vaikka Lehkonen ei onnistunutkaan avaamaan vielä NHL:n pistetiliään, olivat hänen tilastonsa tästäkin huolimatta kunnossa: esimerkiksi viisi laukausta maalia kohti oli koko joukkueen kovin määrä. Andrew Shaw laukoi neljästi, muut kerran tai kaksi.

Jos Lehkonen jatkaa debyytissä nähdyillä otteilla myös jatkossa, tulee hän olemaan NHL:ssä kovaa valuuttaa jo heti ensimmäisellä kaudellaan. Valmennus luottaa nuorukaiseen ja jossakin vaiheessa tulee hetki, kun kyseinen luottamus palkitaan.