Tuukka Rask on ollut kokonaiskuvaa katseltaessa Suomen ykkösvahti tämän kauden NHL:ssä, mutta Juuse Saros dominoi voitolla Stanley Cup -voittaja Pittsburgh Penguinsista tilastoja.

Rask, joka tosin on tällä jonkinasteisen loukkaantumisen vuoksi sivussa kaukalosta, on pelannut kuluvalla kaudella kolme ottelua. Hän on voittanut ne kaikki, torjuntatilastojen ollessa huikeat 94,70/1.67.

Juuse Saros antoi kuitenkin menneen viikonlopun aikana oman mausteensa suomalaismaalivahtikatraaseen pelaamalla huikean ottelun Penguinsia vastaan. Nashville Predators voitti ottelun 5-1-lukemin ja Saros pysäytti 34 kiekkoa, yhteensä 97,10 prosentin varmuudella.

Sinällään on erikoista, että kun Saros lähetettiin ottelun jälkeen takaisin farmiin, on kaksi kärkisijan haltijaa tällä hetkellä molemmat sivussa NHL-kaukaloista.

Melkoinen kato käynyt, ainakin näin alkukaudesta

NHL-kaukaloissa nähtiin vielä viime kaudella peräti 11 suomalaisvahtia. Karri Rämö jäi kuitenkin ilman sopimusta, eikä hänellä ole tällä hetkellä seuraa. Joni Ortio ja Niklas Bäckström puolestaan palasivat Eurooppaan.

Kun siihen lisätään vielä se, että Joonas Korpisalo on ollut loukkaantuneena koko alkukauden ja Christopher Gibson odotetusti farmissa, selittävät nämä omalta osaltaan vähäistä suomalaisvahtien määrää.

Kokonaisuudessaan pelanneiden suomalaisvahtien tilasto on tällainen:

Juuse Saros (1 ottelu, 97,10, 1.01)
Tuukka Rask (3 ottelua, 94,70, 1.67)
Kari Lehtonen (4 ottelua, 92,40, 2.26)
Pekka Rinne (3 ottelua, 92,20, 2.71)
Antti Niemi (2 ottelua, 87,30, 4.83)
Antti Raanta (1 ottelu, 87,10, 4.00)