Vaasan Sportissa luutiva Robin Salo edustaa pelaajaprofiilia, jollaisia Suomi ei ole tuottanut viime vuosina liikaa maailman huipulle. Hyvä yleispuolustaja ei häikäise millään osa-alueella, mutta pelaa vakuuttavasti illasta toiseen.

Keskiviikkona nuorukainen luuti reilusti yli 22 minuuttia, kun Sport hakee tärkeän voiton HIFK:n kotiluolasta. Vieraiden puolustuksen peliaikakunkku oli tutussa roolissaan – ei sädehtinyt, mutta hoiti oman roolinsa tutun varmasti.

Leijonat.com jututti nuorta kiekkolupausta, joka on samalla kiinnostava nimi ensi kesän NHL-varaustilaisuutta ajatellen.

– Tuntuu hyvältä, kun on pystynyt kehittämään tekemistä pitkin kautta. Luistelu ja pelaaminen kokonaisuutena ovat kehittyneet paljon ison roolin myötä. Pystyn tekemään parempia ratkaisuja kentällä, mikä nostaa itseluottamusta, Salo kertaa alkukauttaan.

Nuorta Sport-kasvattia on kaavailtu eri arvioissa varattavan 30-40 parhaan pelaajan joukossa. Jossain arvioissa on veikkailtu, että nuori pakki saattaisi mennä jopa avauskierroksella.

Salo itse suhtautuu tulevaan kesään vielä maltilla. Varaustilaisuus on toki pyörinyt ymmärrettävistä syistä jo mielessä: nuoren pakin tavoitteet ovat NHL:ssä.

– Se (varaustilaisuus) on takaraivossa. Mutta sitä kohti mennään peli kerrallaan. Kaikki keskittyminen on vielä täällä Sportin matkassa. Kun oma peli kehittyy, tulee se palkintokin sitten ajallaan. Katsotaan kauden jälkeen, mitä varaustilaisuudessa tapahtuu, 18-vuotias Salo summaa kuin veteraani.

Joulun pettymys

Suurin syy Salon pieneen mediahuomioon on se, ettei nuorukainen mahtunut vuodenvaihteessa Nuorten Leijonien MM-kisajoukkueeseen.

Pakki myöntää, että viime hetken tippuminen joukkueesta veti mielen matalaksi.

– Se oli iso pettymys. Ei ollut mikään hyvä fiilis jouluna. Silloin päätin, että sitä voi joko masentua tai nostaa entisestään tasoa. Päätin silloin keskittyä heti vain seuraavaan liigapeliin. Ensi vuonna olen mukana, Salo kertoo.

SM-liigassa meno on ollut vakuuttavaa. Vaikka nuoreen ikään kuuluu tietty ailahtelevaisuus, on Salon rooli kasvanut kuin varkain Sport-pakistossa. Myös päävalmentaja Tomek Valtonen intoutuu kehumaan nuorukaisen otteita SM-liigassa.

– Hän ottaa koko ajan askelia eteenpäin ja oppii. Ja ennen kaikkea hän haluaa itse oppia – hän on selvästi kiinnostunut asioista. Erinomainen pelaaja, Valtonen summaa Leijonat.comille.

Mitkä asiat ovat nostaneet nuorukaisen jo nyt liigajoukkueen runkopelaajien joukkoon?

– Hän on aina osannut pelata, mutta pelinluku on kehittynyt. Hän tekee nyt oikeita ratkaisuja oikeissa tilanteissa. Ja kun fysiikka on kehittynyt, on myös puolustaminen paremmalla tasolla, Valtonen näkee.

Lue myös: Suomalainen NHL-lupaus valitsi SM-liigan: ”Tämä on mun sarja”