Leijonien maalilla on tänä keväänä tarjolla mitä todennäköisimmin paikka uudelle sankarille.

Syynä tähän on jopa yllättävän iso kato tuttujen kisavahtien joukossa. Jos viime vuosina joukkue on lähtenyt kisoihin selkeä ykkösvahti mielessään, näyttää tänä vuonna tilanne toiselta.

Tämän hetken joukkueen maalivahdeista ainoastaan Joni Ortiolla on aiempaa kokemusta MM-kisoista. Kevään 2013 kakkosvahtina torjunut SHL-vahti saa kiritysapua Juha Metsolalta sekä Harri Säteriltä. Vaikka kaksikko on tuttu leijonaseuraajille, ei kummallakaan ole vielä allaan vielä peliäkään arvokisoissa.

Iltalehti uutisoi aiemmin, ettei SKA-vahti Mikko Koskinen lähde tänä keväänä lainkaan MM-kisoihin. Kun tähän päälle laitetaan kokeneiden NHL-vahtien Pekka Rinteen ja Tuukka Raskin mahdollisesti pitkä NHL-keväät, alkaa potentiaalisten ykkösvahtien lista huveta nopeasti.

Slovakian leiriryhmästä tulee mitä todennäköisimmin ainakin kaksi kisavahtia Pariisiin. Sen myötä viimeisillä harjoituspeleillä on iso merkitys – niiden mukaan määräytyy pitkälti Leijonien tuleva ykkösvahti.

Tulikuuma Kilpeläinen mukaan?

Maalivahtirulettiin saatetaan saada silti mukaan vielä muutama hämmentäjä. Columbus Blue Jacketsin nuori Joonas Korpisalo on enää tappion päässä kesälomasta. Vaikka nuori torjuja on lupaava maalivahtinimi, ovat MM-kisat raaka paikka aloittaa maajoukkueura.

Todennäköisin vahvistus löytyy tällä hetkellä SM-liigasta. Sarjassa sensaatiomaisesti torjunut Eero Kilpeläinen on osoittanut olevansa potentiaalinen nimi myös maajoukkueeseen.

Vakuuttavat otteet KalPan maalilla erityisesti pudotuspeleissä ovat kovaa valuuttaa myös Leijonia silmäillen. Kilpeläinen muistetaan varsinkin varhaisten SM-liigavuosien osalta epävakaista otteistaan. Edelliset vuodet Kuopissa ovat tuoneet kuitenkin kypsyyttä torjujan otteisiin.

KalPan kiekkokontrolliin perustuva peli voi olla maalivahdille sekä taivas että helvetti. Kilpeläiselle pelityyli tuntuu kuitenkin sopivan: ei liene sattumaa, että kokenut vahti torjuu 31-vuotiaana elämänsä tasolla. Kilpeläinen on ollut suurimpia syitä sille, miksi kuopiolaisseura aloittaa tiistaina SM-liigan finaalit.

KalPan tyylin myötä hyppy Leijoniin on pieni. Vaikka päävalmentaja Lauri Marjamäki on nopeuttanut joukkueensa peliä, tulee Leijonat pärjäämään ensi kevään kisoissa tutuin asein.

Kiekkokontrollin eri vivahteet näkyvät todennäköisesti myös Leijonien tekemisessä. Sen myötä maalilla tarvitaan torjuja, joka kokee olevansa mukavuusalueella tämän tyylisessä pelissä. Vetoja tulee välillä enemmän, välillä vähemmän.

Huippuvireinen Kilpeläinen on osoittanut kevään aikana olevansa SM-liigan paras maalivahti. Mikäli leijonavalmennus haluaa maalilleen tulikuuman torjujan, saattaa kokenut vahti olla yllättävänkin lähellä kisapaikkaa.