Putcola ja J-Man ovat taiteilijanimiä, jotka ovat tuttuja isolle osalle kiekkoseuraajista. Vaikka kaksikko on nähty myös jäällä, tällä kertaa ei puhuta kuitenkaan NHL-tähdistä.

Puujalkavitseistään ja vauhdikkaista tarinoitaan tunnettu duo on noussut viimeisten vuosien aikana kiekkoyleisön sydämiin hulvattomilla videoblogeillaan. NHL Without A Map alkoi kännnykkäkameroilla kuvatuista jaksoista – nyt käynnissä on jo viides tuotantokausi korkealentoista kiekkoviihdettä.

Suosittu sarja perustuu nimensä mukaisesti jaksoihin, joissa kaksikko kiertää NHL:ää ja tapaa suomalaisia kiekkotähtiä. Huumorin ohella videoihin kuuluu tekijöiden mukaan jatkuva ”hukassa olo”.

Leijonat.com jututti NHL WAMia tekeviä Juhani Putkosta (alias Putcola) ja Juho Mannista ( J-Man) suositun sarjan tiimoilta. Kaksikko nauraa homman lähteneen liikkeelle ajatuksesta saada rahat NHL-pelimatkalle.

– ”Putcola” pyyteli useaan otteeseen, että lähtisin Buffaloon katsomaan jääkiekkoa. Valittelin, ettei ole rahaa. Siinä sitten aloin miettimään, että voisiko reissubudjetin saada kokoon tekemällä matkapäiväkirjaa, Manninen muistelee jälkikäteen.

– Kuvattiin kännykällä raakavideoita – saimme kerättyä siihen sponsorit, jotka lähtivät pikkurahalla tukemaan. Loppu on historiaa.

Tekniikka parani – läpät säilyivät

Nyt kun takana on jo yli sata jaksoa, voi ohjelman sanoa ottaneen paikkansa suomalaisen kiekkomedian keskeltä. Hieman kevyempi, mutta samalla NHL-pelaajien lähelle pääsevä formaatti on saanut hyvän vastaanoton suomalaisessa kiekkoväessä.

– Kai se on se arvaamattomuus. Moni pystyy varmasti samaistumaan, kun pyörimme tuolla turisteina. Tämä on autenttista, Putkonen pohtii.

– Ollaan tehty omasta mielestäni hauskaa juttua miettimättä liikaa mitä ohjelman ”pitäisi” olla, Manninen lisää.

Videoiden laatu on parantunut tekniikan myötä. Silti jaksoista näkyy yhä pikkupoikamainen into kysellä hassuja ja samalla hieman fiilistellä huippukiekon parissa.

– Meillä molemmilla on vieläkin sama intohimo tallella. On aina mahtavaa päästä reissuun – näitä matkoja odottaa aina innolla, Putkonen kertaa.

Kummalla on paremmat läpät?

– Riippuu vähän tilanteesta ja päivästä. Molemmilla on paskat jutut, mutta kummalla on vähemmän paskat? Se on se kysymys. Mutta näillä mennään, Manninen veistelee.

– Mä sanoisin kyllä, että J-Manilla on paremmat läpät. Putkonen lisää.

nhlwam2

Patrik Laine -huumaa ja muita suomalaistähtiä

Kaksikon vahvuus on se, että molemmat tuntevat useita NHL:ssä pelaavia suomalaistähtiä. Sen takia myös moni muu pelaaja on uskaltautunut rentoutua myös kameran edessä.

Kun videoita ei tehdä otsikot mielessä, pystyvät pelaajatkin nauttimaan tilanteesta. Sen myötä videoille on tarttunut hulvattomia tarinoita vuosien varrelta.

Kaksikko nostaa esille Antti Raannan ja Olli Jokisen haastattelut menneiltä vuosilta. Varsinkin Jokinen tunnettiin aluksi jurona kaverina, joka ei viihdy kameran edessä. Lopulta kaksikon kanssa jutteli vitsiniekka, jolta irtosi vaikka mitä tarinoita.

Tällä kaudella NHL Wamin seuraajat saavat tutustua muun muassa Patrik Laineeseen ja muihin sarjan suomalaistulokkaisiin.

Kolme avausjaksoa kuvattiin Ruotsissa SHL:n parissa. Nyt edessä on kuitenkin maisemanvaihto, kun kaksikko suuntaa Winnipegiin. Tarjolla on paljon kiinnostavia haastatteluita ja jaksoja.

– Nämä nuorukaiset ovat olleet ihan messissä. Jesse Puljujärvi ei olisi lopettanut haastattelua ikinä, Putkonen naurahtaa.

Kaksikko viihtyy Winnipegissä viiden jakson verran. Samalla katsojat pääsevät todistamaan Laineen hurjaa mediamylläkkää myös Torontossa, kun vastaan asettui toinen supertulokas Auston Matthews.

– Se vähän yllätti, kuinka hyvin hän käsittelee kaikki paineet. Härdelliä on ihan valtavasti ympärillä. Mutta Laine on tuon ikäiseksi todella sanavalmis kaveri. Hän pelaa pleikkaa ja heittää läppää ”peliaddiktiostaan”, Manninen kertaa.

Eikä kaksikon toilailut jää Winnipegiin. Putkonen mainostaa ihastuneensa täysin Carolina Hurricanesin Sebastian Ahoon. Samalla kaksikko pääsee vierailemaan useamman suomalaistähden kotona.

– Dominoidaan tai ei dominoida. Sen sitten näkee, Putkonen kiteyttää.

Kaikki julkaistut jaksot näet tästä.