BERN. Leijonien luottosoturina pitkään toiminut Mika Pyörälä jätti kesällä SM-liigan, kun kokenut hyökkääjä solmi sopimuksen BC Bernin kanssa.

Päätös oli helppo. Bern kuuluu koko Euroopan suurimpiin organisaatioihin: jättibudjetilla toimiva huippujoukkue tihkuu nimimiehiä.

Leijonat.com tapasi Pyörälän, joka viihtyy Sveitsissä. Viime kaudella Kärpissä pelannut huippuhyökkääjä siirtyi uuteen projektiin allaan huippukausi – Pyörälä valittiin viime vuonna koko SM-liigan parhaaksi pelaajaksi.

– Tuntui, että vielä olisi virtaa käydä jossain ulkomailla. Sveitsi oli oikeastaan ainoa vaihtoehto: Bern osoitti kiinnostusta – täällä on tunnetusti iso ja menestyvä organisaatio, joten tähän oli helppo tarttua. Tässä iässä menestys on se suurin prioriteetti, Pyörälä summaa Leijonat.comille.

Mikä Sveitsissä houkuttelee? Pyörälä ei ole ainoa kiekkokonkari, joka on viime vuosina siirtynyt NLA-sarjaan.

– Maan koko on iso juttu. Oulun poika olen tottunut reissaamaan aina yötä päivää vierasreissuilla. Tämä vaatii vielä vähän totuttelemista: pelipäivänä ehtii käydä kotona ennen kuin lähdetään reissuun. Ja palataan vielä samana iltana kotiin. Se on iso juttu perheelle, Pyörälä kiittelee.

Leijonakoutsien johdolla

Sveitsin upeiden puitteiden ohella Bernissä houkutteli tuttu valmennus. Kari Jalonen ja Ville Peltonen ovat luoneet Berniin upeat puitteet toimia. Suomalaiset houkuttelivat myös Pyörälän mukaan.

– Tiesin vähän etukäteen, millaisella systeemillä täällä pelataan. Ja sen, kuinka jämäkkää työtä valmennus tekee. Kyllä se vaikuttaa, Pyörälä pyörittelee.

– Täällä on hyvä ilmapiiri. Toiminta treeneissä on järkevää – pelityyli on selkeä. Ja samalla pelaajat saavat myös vapauksia sopivissa määrin.

Bernissä kelpaa pelata. Huippuseura tekee vuodesta toiseen voittoa areenan ollessa illasta toiseen loppuunmyyty. Kuvaavaa on, että jättibudjetilla organisoiva seura joutui tänä syksynä lopettamaan kausikorttien myynnin 13 000 myydyn lipun jälkeen.

Myös seuran budjetti toimia on omaa luokkaansa. Bernin ravintolabisnes on luonut kiekkopuolelle poikkeukselliset raamit – seuran omistamien ravintoloiden liikevaihto pyörii vuodessa 25-30 miljoonan kieppeillä.

Ei siis ihme, että Bernin kaltainen organisaatio vetää nimimiehiä. Pyörälä on monipuolisuutensa takia hurmannut heti uudessa organisaatiossa. Herran omat tavoitteet ovat yksinkertaiset.

– Mestaruuden voittamien on tässä vaiheessa se isoin juttu. Henkilökohtaiset palkinnot eivät nouse itsellä niin korkealle. Joukkueena on mukavampi juhlia kuin yksin, Pyörälä naurahtaa.

Ilari Isotalo, Bern
Twitter: @IlariIsotalo