HELSINKI. Jokereiden kokenut Sami Lepistö on päässyt alkukaudesta seuramaan läheltä tähtivahti Ryan Zapolskin huikeaa lentoa KHL:ssä.

Jenkkivahti teki Jokerit-historiaa tiistaina, kun torjuja piti maalinsa puhtaana yli 245 minuuttia putkeen. Zapolski rikkoi samalla Tim Thomasin ällistyttävän ennätyksen – NHL:stä tuttu kulttivahti piti maalinsa puhtaansa SM-liigassa kaudella 2004-05 228 minuutin ja 41 sekunnin ajan.

Lepistö kuuluu Tomi Mäen ohella pelaajiin, jotka edustivat Jokereita myös 13 vuotta sitten. Leijonakonkari muistaa hyvin Thomasin ällistyttävät otteet.

– Muistan, että piti maalinsa puhtaana ihan älyttömän monta kertaa – yhteensä kertoja taisi olla 15 kappaletta! Se oli aika sairasta. Katsotaan, pystyykö Zapo rikkomaan myös ”Timmyn” kausiennätyksen samalla. Mutta mennään vielä peli kerrallaan, Lepistö virnistää Leijonat.comille.

Thomas pelasi tiensä nopeasti Jokerit-fanien sydämiin. Persoonallinen vahti pomppasi Suomesta aina NHL:ään ja Stanley Cup -voittajaksi. Sen takia pelkkä vertailu on varsin imartelevaa.

Onko Thomasissa ja Zapolskissa pakin silmin mitään samaa?

– Kummatkin oli jenkkejä ja todella loistavia maalivahteja, mutta Timmy oli aika erilainen persoona… Mukava jätkä, mutta kuten maalivahdit usein ovat, oli hän vähän erikoisempi tyyppi. ”Zapo” on enemmän normaalin kaverin puolella, Lepistö hekottelee.

Zapolski on myös muuten luonteeltaan todella rauhallinen. Torjujan tyyli sopii Lepistön mukaan hyvin Jokereiden pelityyliin.

– Hän ei paljon jäpitä tai huutele maalilla. Hän on tyyni sekä pelissä että sen ulkopuolella. Todella mukava kaveri.

Pakkien ei tarvitse säntäillä

Zapolski on noussut alkukaudesta todella tärkeäksi pelaajaksi Karri Rämön loukkaantumisen takia. Leijonatähden poissaolon myötä jenkkivahti on torjunut jo nyt hurjat määrät KHL-jengin matkassa.

Lepistö kertoo huippuvireisen maalivahdin auttavan myös pakistoa päivittäin.

– Todella luotettava ja hyvä maalivahti. Siinä on kiva pelata, kun vahdilla ei pompi hirveästi ja kaikki jää kiinni. Elämä on helppoa, kun on täysi luotto veskariin. Hän pelaa korkealla itseluottamuksella, uskon, että hänelläkin on nyt aika kivaa, Lepistö summaa.

Yksittäisen pakin ei tarvitse säntäillä ja yrittää blokata jokaista vetoa, kun maalissa on huippuluokan torjuja. Ei ole sattumaa, että Jokerit on päästänyt KHL:ssä ylivoimaisesti vähiten maaleja alkukaudesta.

Helsinkiläisten verkkoon on tehty keskimäärin 1,26 maalia per ottelu. Lukema on häikäisevän pieni. Esimerkiksi viime kaudella vastaava luku oli 2,75 per peli.

– Tietää, että vaikka jostain tulee veto, se on molarilla hallussa. Riparit ovat vaikeimmat, mutta olemme pystyneet nekin hyvin siivoamaan. Joten meidän yhteispeli sujuu tällä hetkellä, Lepistö ynnää.

Ilari Isotalo, Helsinki
Twitter: @IlariIsotalo