SM-liigan runkosarjaa on pelattu noin neljännes. Sarjataulukon kärjessä viilettää Kärpät ennen TPS:ää ja JYP:iä. Pistepörssin kolmen kärki puolestaan on Julius Junttila (4+16), Charles Bertrand (10+7) ja Jarkko Immonen (3+13).

Suomalaisten kiekkofanien keskuudessa pistepörssi on aina ollut mielenkiintoinen seuraamisen kohde, sarjasta tai turnauksesta riippumatta. Niin myös tälläkin kaudella.

Vaikka tällä hetkellä numerollisesti näyttääkin Junttila olevan vahvoilla pistepörssin voittajaksi, voi taustalta vielä nousta todellisia yllätyksiä Veli-Pekka Ketola –palkinnon saajaksi.

Sarjan virallinen sivusto liiga.fi nostaa esille mielenkiintoisen pointin tilastoista. Se kirjoittaa, että pistekeskiarvovertailussa kovimmat lukemat lyö pöytään kolme ottelua pelannut Pelicansin Jesse Saarinen (1,67).

Lahtelaisten paluumuuttajan takana ovat kuusi ottelua pelannut Ville Leskinen (1,33) ja Junttila (1,25).

Jos näiden pelaajien maksimiottelumäärät kerrottaisiin nykyisillä keskiarvoilla, näyttäisi runkosarjan lopussa pisteet kolmikon osalta seuraavaa:

Saarinen, 48 ottelua x 1,67 pistettä/peli = 80 pistettä

Junttila, 60 x 1,25 = 75

Leskinen, 50 x 1,33 = 67

Pistekeskiarvon perusteella on siis mahdollista, että Saarinen (SM-liigan uran pistekeskiarvo noin puoli pinnaa per ottelu) voisi vielä nousta jopa tilastokärkeen. Toisaalta selvää on se, että kukaan mainituista ei mitä suuremmalla todennäköisyydellä loista moisella tasolla illasta toiseen.

On myös ymmärrettävä, että ottelumääriin on huomioitu suurin mahdollinen pelimäärä.

Muista kärkipään pistemiehistä Bertrand, Immonen, Michael Parks, Tomi Kallio ja Juuso Puustinen ovat kukin hieman yli tai vähän alle piste per peli -tahdissa.

Viime kaudella pörssivoiton vei 51 ottelua pelannut Henrik Haapala tehoin 15+45=60. Hänen pistekeskiarvonsa oli siis noin 1,2 pinnaa per mittelö.