Sean Avery avautuu tuoreessa Offside-kirjassaan lyhyestä visiitistään Suomeen.

NHL:n vihattu kovanaama ehti edustaa työsulun aikana Pelicansia kahden ottelun verran. Tuo pesti päättyi lyhyeen – kanadalaishyökkääjä ehti iskeä pelaamissaan otteluissa kolme maalia.

Nyt yli 600 NHL-pelin konkari kertoo tarinansa uutuuskirjassa. Samalla hän avaa lyhyesti myös reissuaan Suomeen.

– Ennen jokaista treeniä me lähdimme juoksemaan talven ihmemaahan. Ulkona oli -16 astetta pakkasta ja kaikki oli valkoista. En tuntenut täällä ketään – kaikki miehet ja naiset näyttivät samalta: blondeilta ja vaatteisiin pakatuilta. Syynä oli talvi, joka oli pahempi kuin Kanadassa, Avery lataa.

Kokemus ei ollut kovin mieluinen. Kiekkokonkari myöntää, että koti-ikävä iski pian. SM-liigapelaajan arki ei ilmeisesti miellyttänyt Averya.

– Kun istuin pukukopissa, olin tuntemattomien ihmisten keskellä kylmää Suomea. Tunsin itseni yksinäiseksi ja surulliseksi.

Eikä olotila parantunut pelien jälkeen. Edes suomalainen sauna ei tehnyt vaikutusta.

– Päädyin saunaan jonkun baarin kellariin. Kuuntelin ihmisiä, jotka puhuivat täysin vierasta kieltä. Sen ohella kuuntelin musiikkia, joka oli Amerikassa hittikamaa 40 vuotta sitten. Kun kerran pääsee maistamaan NHL-elämää, se on paras maku maailmassa, Avery lisää.

Lopulta hyökkääjä jätti seuran. Avery pakkasi kamat ja poistui ilmoittamatta Pelicansille lainkaan suunnitelmistaan.

– Heräsin sunnuntaina ja tiesin. En tuntenut helpotusta ennen kuin vaihdoin Norjassa konetta New Yorkiin, kiekkotähti muistelee nopeaa lähtöään.