Yksi kaikkien aikojen suomalaiskiekkoilijoista, Teemu Selänne, sai maanantaina suurimman kunnian, jonka jääkiekkoilija voi saada. Selänne aateloitiin Torontossa Hockey Hall of Fameen samaan aikaan Paul Kariyan, Jeremy Jacobsin, Dave Andreychukin, Clare Draken, Mark Recchin ja Danielle Goyetten kanssa.

Mutta nyt Selänne on vieläkin kovemmassa seurassa.

Jääkiekkoliiga NHL juhlii tällä kaudella 100-vuotista historiaansa, ja osana juhlallisuuksia NHL antaa fanien äänestää kaikkien aikojen ikimuistoisinta NHL-hetkeä. Nyt jäljellä on enää neljä hetkeä.

Yksi näistä hetkistä on Selänteen läpiajomaali ja sitä seurannut tuuletus maaliskuun 2. päivänä 1993 pelatussa ottelussa Quebec Nordiquesia vastaan.

Kyseessä on se maali, jossa Selänne läpisyöksynsä jälkeen tökkäisee kiekon maaliin vastaan rynnänneen Nordiques-vahti Stephane Fiset’n alta. Maalin jälkeen Selänne tuulettaa heittämällä hanskansa ilmaan ja ”ampumalla” sitä mailallaan. Tuuletus myös päättyy täydellisesti, kun Selännettä onnittelemaan rientävä puolustaja Dallas Eakins nappaa Selänteen hanskan ilmasta käteensä.

Maali täydensi Selänteen hattutempun, ja tuolla osumalla hän otti nimiinsä tulokkaiden maaliennätyksen. Edellinen ennätys, 53 maalia, oli Mike Bossyn nimissä. Tuo oli Selänteelle kauden 54. osuma. Kaikkiaan Selänne viimeisteli tulokaskaudellaan käsittämättömät 76 maalia.

Ja voi pojat, missä seurassa Selänne tämän tähtihetkensä kanssa on!

Selännettä vastaan kilpailun semifinaaliparissa kilpailee legendaarisen Bobby Orrin jatkoaikamaali, jolla Boston Bruins varmisti Stanley Cupin voiton vuonna 1970. Heti maalin syntymisen jälkeen on otettu yksi NHL-historian ikonisimmista kuvista, jossa tuolloin 22-vuotias Orr lentää ilmassa mestaruusmaalia tuulettaessaan.

Kilpailun toisessa semifinaalissa vastakkain ovat jääkiekon viime vuosikymmenten suurimmat, Wayne Gretzky ja Mario Lemieux.

Gretzkyn lukuisista saavutuksista pisimmälle on äänestetty joulukuun 30. päivän 1981 hetki, jolloin ”Ysiysi” saavutti Edmonton Oilersin paidassa 50 maalin rajan vasta kauden 39. ottelussa.

Tätä vastassa on Lemieux’n superilta vuoden 1988 viimeiseltä päivältä. Tuolloin Super-Mario viimeisteli Pittsburgh Penguinsille maalin viidessä eri pelitilanteessa: tasakentällisin, ylivoimalla, alivoimalla, rangaistuslauksesta ja tyhjään maaliin. Pittsburgh voitti ottelussa New Jersey Devilsin maalein 8–6.

NHL:n historian ikimuistoisinta hetkeä pääsee äänestämään tästä linkistä aukeavalla nettisivulla. Semifinaaleissa äänestysaikaa on tiistaihin asti. Tämän jälkeen aukeaa viikon kestävä finaaliäänestys. Äänestäminen vaatii rekisteröitymisen nhl.comiin.

Kilpailussa mukana olevat neljä hetkeä taas näet tästä linkistä aukeavan jutun yhteydessä olevilta videoilta.

Tästä linkistä taas pääset näkemään Selänteen tulokaskaudesta tehdyn videon.