Dallas Stars jäädytti lauantaina suomalaislegenda Jere Lehtisen pelipaidan, numerolla 26 varustettuna seuran kotihallin kattoon.

Lehtinen pelasi urallaan 875 ottelua Stars-paidassa, joissa puolustuseksperttinä tunnettu hyökkääjä nakutti tehot 243+271=514.

Lehtinen nosti kerran urallaan Stanley Cup -pystiä (1998-99) ja kolme kertaa hänet valittiin NHL:n parhaaksi puolustavaksi hyökkääjäksi (Frank J. Selke Trophy).

Suomalaislegendan entinen päävalmentaja ja Starsin nykyinen käskijä Ken Hitchcock muistelee lämmöllä luottosoturinsa otteita.

– Hän toi voittamista. Paljon voittamista. Hän oli todellinen opetusvideopaketti valmentajalla, joka haluaa näyttää pelaajilleen, miten pelata oikealla tavalla, Hitchcock hehkuttaa Sports Day -lehdelle.

1990-luvulla Lehtistä luotsannut Hitchcock hämmästelee vieläkin suomalaispelurin tapoja harjoitella ja pelata.

– En ole koskaan nähnyt tuollaista kaveria minun valmennusurallani, jota en koskaan valmentanut. Minä vain kysyin häneltä, miten hän voi ja siinä oli kaikki valmentamiseni hänen kanssaan, Hitchcock sanoo.

– Sinun ei koskaan tarvinnut kertoa hänelle, miten pelata oikein. Häntä ei myöskään tarvinnut komentaa taistelemaan kovempaa, eikä myöskään kertomaan minne sijoittua jäällä. Hänen vaistonsa – hyökkäys- ja puolustussuuntaan, olivat erinomaiset, kokenut luotsi jatkaa.