Entinen SM-liigaseura JYPin ja koko SM-liigan toimitusjohtaja Urpo Helkovaara on saanut erittäin merkittävän tunnstuksen työstään urheilun parissa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt Helkovaaralle, 70, liikuntaneuvoksen arvonimen, JYP kertoo nettisivuillaan.

Helkovaara on suomalaisen jääkiekkoilun kehityksen kannalta yksi merkittävimmistä henkilöistä.

Jyväskyläläislähtöinen Helkovaara kuului vuonna 1977 perustetun JyPHT:n perustajajäseniin. Seuran toimitusjohtaja hän toimi vuodet 1981–89. Helkovaaran viimeisellä JyPHT-kaudella seura voitti ensimmäisen SM-mitalinsa, hopean.

JyPHT:stä Helkovaara siirtyi SM-liigan toimitusjohtajaksi. Sitä pestiä Helkovaara hoiti poikkeuksellisen kauan, vuodet 1989–2007. Helkovaaran toimitusjohtaja-ajan merkittävimpiin päätöksiin kuuluu sittemmin useasti tikunnokkaan nostettu päätös SM-liigan sulkemisesta.

Tai, kuten Helkovaara itse muistuttaa, kevään 2000 jälkeen liigakarsintoja ei pelattu kahdeksaan vuoteen. Päätöksellä haluttiin varmistaa, että liigaan nousevat seurat ovat myös taloudellisesti ja organisaationsa puolesta valmiita liigaan.

Helkovaara aateloitiin Suomen Jääkiekkoleijonaksi numero 186 vuonna 2006. Vuonna 2009 Helkovaara sai Suomen Jääkiekkoliiton kultaisen ansioristin.

JYP muistaa entistä johtajaansa 29.12. pelattavassa kotiottelussa HIFK:ta vastaan.