Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) teki paljon puhetta aiheuttaneen päätöksen juuri ennen Etelä-Korean talviolympialaisia ja jätti Venäjän täysin kisojen ulkopuolelle.

KOK:n karu päätös johtuu vuoden 2014 Sotshin olympialaisten jälkilöylyissä tulleesta doping-skandaalista, joka järisytti urheilumaailmaa.

Osallistumiskiellosta huolimatta osalle venäläisurheilijoista on annettu poikkeusmahdollisuus kilpailla Etelä-Koreassa neutraalin lipun alla.

Nämä venäläisurheilijat eivät saa olla olympialaisten aikana missään tekemisissä Venäjän kansallistunnuksien kanssa. Jos venäläiskilpailija tai -joukkue sijoittuu mitaleille, tämän kunniaksi soitetaan Venäjän kansallishymnin sijaan olympiahymni.

Moni poikkeusmahdollisuutta hakenut venäläisurheilija ei kuitenkaan saanut lupaa osallistua olympialaisiin, koska he eivät läpäisseet pakollista ennakkotarkastusta. KOK ei paljastanut, miksi osa kilpailijoista ei läpäissyt tarkistusta.

The Associated Press uutisoi tiistaina, että 32 tarkastuksessa hylättyä venäläisurheilijaa on valittanut KOK:lle hylkäyspäätöksestä. Näiden 32 venäläisurheilijan joukossa on kolme entistä NHL-pelaajaa: puolustaja Anton Belov sekä hyökkääjät Valeri Nitshuskin ja Sergei Plotnikov.

KOK käsittelee venäläisurheilijoiden valituksen keskiviikkona ja päättää sitten osallistuuko yksikään heistä helmikuun 9. päivä alkaviin olympialaisiin.

Lähde: The Associated Press