Helsingin IFK:n ikoni Heikki ”Hexi” Riihiranta pelasi Leijona-paidassa Sapporon olympialaisissa vuonna 1972. Kolmesti Riihiranta edusti Suomea MM-kisoissa sekä kerran Kanada Cupissa (1976).

IFK:ssa Riihiranta voitti peräti viisi Suomen mestaruutta (1969, 1970, 1974, 1980 ja 1983).

Vuodesta 1992 vuoteen 2003 Riihiranta toimi Suomen maajoukkueen joukkueenjohtajana. Riihiranta, jos joku, siis tuntee Suomen kiekkoilijasukupolvet läpikotaisin.

Uusimman huippupelaajapolven kenties kirkkain helmi, Eeli Tolvanen, saa jopa kaiken nähneen Riihirannan hämilleen. Riihiranta hakee Tolvaselle vertailukohdan Suomen kaikkien aikojen parhaana pidettävästä kiekkoilijasta.

− Näkee, että hänellä on sellaisia avuja, joita ei saa harjoittelemalla. Hänellä on vainu kuten Teemulla (Selänne). Sillä vainulla vain pääsee tekemään maaleja. Hän tekee kauniita maaleja, hän tekee rumia maaleja, mutta aina hän sattuu olemaan paikoilla, Riihiranta ihailee.

− Jotkut pelaavat satoja pelejä, eivätkä tee maalin maalia. Maalivainu on lahja, jota ei voi harjoitella. Laukausta ja luistelua kyllä voi, mutta tuo vainu on ominaisuus, jota ei voi harjoitella. Se on vähän kuin pelisilmä: joko sitä on tai sitä ei ole, Riihiranta korostaa.

Joukkueenjohtajana Riihiranta oli mukana voittamassa lukuisia arvokisamitaleita.

Joko sinulla on kahden ottelun jälkeen tuntumaa tuntumaa siihen, miten Leijonat pärjää turnauksessa?

− Kaikki on mahdollista, ja uskon, että mitali tulee. Kultaiseen mitaliin tarvitaan tänä päivänä tuuriakin mukaan. Nyt, kun mukana ovat vain eurooppalaiset pelaajat, niin näen, että Suomelle on siitä pieni hyöty. USA ja Kanada ovat selvästi heikompia kuin normaalisti.

− Suomen joukkue on jauhanut yhdessä niin paljon, että tietää systeemit. Mitalista olen ihan varma, mutta en siitä, minkä värinen se on, Riihiranta arvioi.