Jääkiekkolegenda Heikki ”Hexi” Riihiranta oli pettynyt mies vielä pitkään Suomen olympiaturnauksen päättymisen jälkeen. Pelaajana ja joukkueenjohtajana olympiakisat nähnyt asennepuolustaja odotti paljon parempaa tulosta.

Hexi, mitä mieltä olit Leijonien suorituksesta Etelä-Koreassa?

– Kyllä odotukset olivat kovemmat. Olin melko varma, että mitali tulee. Siinä mielessä olen pettynyt suoritukseen.

Mitä pelistä mielestäsi puuttui?

– En nähnyt pelissä sellaista iloisuutta, jota tarvitaan. Ei näyttänyt, että ryhmässä olisi hirmuinen joukkuehenki ja että oltiin sydämellä mukana. Tietysti myös se, että vain noin viisi pelaajaa pelasi tasollaan, ratkaisee. Tulosta ei voi silloin tulla.

– Kiekkoa pidettiin liian kauan, sitä pitäisi saada nopeammin liikkeelle. Sellaista jääkiekko nykyään on. Kiekko on kuitenkin se nopein liikkuja kentällä. Kun kiekko liikkuu nopeammin, alkaa tapahtua.

Mikä oli yksittäisistä asioista se suurin puute?

– Maalinteko ja ahneus maalintekoon. Ahneus puuttui lähes kokonaan – eikä maalinteon merkitystä voi koskaan korostaa liikaa. En itse ollut mikään maalintekijä, mutta maalin edustalla paljon kyllä. Maalin eteen pitää mennä ja hakata reboundit sisään. Tai olla muuten siellä, sillä mitä maalivahti ei näe, sitä tämän on vaikeampi torjua.

Tässäkö Suomi mielestäsi hävisi Kanadalle?

– Se ei ollut huono Kanada. Kokemusta oli paljon, joukkueen keski-ikä taisi olla yli 30 vuotta. Sellaiset kaverit osaavat pelata kulmissa ja laidoissa. Maalin edessä he olivat kovia: sinne pitää silti mennä, vaikka tulee mustelmia ja sattuu.

Ja Kanada sai vastaansa Saksan…

– Kanada on ilman muuta suosikki. Mutta ei Saksaa voi laskea ulos. Heillä on nyt kova henki päällä, ja Ruotsia vastaan he näyttivät parikin kertaa, että heitä vastaan on vaikea pelata.

– Veikkaan, että Venäjä voittaa Kanadan finaalissa.