HELSINKI. HIFK:n kausi on ollut kehitystarina. Päävalmentaja Ari-Pekka Selin astui sekavaan tilanteeseen viime keväänä ja aloitti tuskallisen vaikean tehtävän. Suurseurassa ei ole varaa välivuosiin, joten Selinin piti saada esikuntansa kanssa nopeasti juna raiteilleen.

Alku ei paljon luvannut, sillä HIFK voitti runkosarjan ensimmäisestä kahdeksasta ottelustaan vain yhden. Joulun jälkeen HIFK on ollut kuitenkin Liigan paras joukkue. Selininkään ei enää tarvitse niin paljoa jännittää. Minimitavoite eli mitalipeleihin pääsy on jo saavutettu.

– Levollisin ja rauhallisin mielin lähdetään sarjaan, kuten tuohon edelliseenkin sarjaan. Saimme kyllä todella arvokasta kokemusta tuosta JYP-sarjasta. Pelasimme fyysisesti ja mentaalisesti todella kovat pelit, jotka tietysti sitten kääntyivät meille, Selin sanoi maanantaina Leijonat.comille.

HIFK pudotti puolivälieräsarjassa JYPin erikoisten vaiheiden jälkeen, mutta ei helsinkiläisten haaste ainakaan helpota välierissä, kun vastaan asettuu runkosarjan melko ylivoimaisesti voittanut Kärpät.

– Kyllä siinä tietysti haastetta riittää, kun mennään Kärppiä vastaan. He pelaavat hyvin nopeaa hyökkäyspeliä ja reagoivat ja kääntävät peliä nopeasti. Toisaalta myös heidän ykkösketjunsa on todella tehokas. Nämä asiat tulen nostamaan teemoina ylös. Meidän pitää olla maalien edustoilla kovempia ja tehokkaampia, jos sanotaan ihan yksinkertaisesti. Meillä on onneksi kuitenkin neljä kentällistä, jotka kaikki pystyvät pelaamaan tätä peliä, Selin sanoi.

JYP-sarja eittämättä kasvatti HIFK:ta. Helsinkiläiset olivat niillä hetkillä vahvoja, kun sitä eniten vaadittiin. Jyväskylässä pelattu viides puolivälierä jää ikuisesti suomalaisen Liiga-kiekkoilun historiaan. HIFK oli jo ensimmäisen kympin jälkeen 0-5-tappiolla ja toisessa erässä lukemat olivat jo 2-6. Silti HIFK kairasi ottelusta 7-6-voiton ja se käänsi sarjan helsinkiläisille. Selinin mukaan HIFK:n pitää tuo ottelu kannattaa kuitenkin yrittää unohtaa.

– En tuollaista kyllä pudotuspeleistä muista. Runkosarjassa olimme joskus TPS:n kanssa juuri JYPiä vastaan 1-5-tappiolla ja voitimme sen pelin 6-5, mutta se on ihan eri vertailukohta, kun nyt puhutaan kuitenkin pelistä numero viisi ja pudotuspeleistä. Se peli jää kyllä historiaan, vaikka meidän kannattaa se unohtaa. Eihän se peli koskaan unohdu, Selin naurahti.

HIFK esitti JYP-sarjassa kuitenkin todella kovaa henkistä kanttia. Se kannattaa ottaa mukaan myös Kärpät-sarjaan.

– Se henkinen kantti oli asia, mikä sitten nosti meidät jatkoon. Siitä on puhuttukin aiemmin. Ulkopuolinen pumppaaminen on vähentynyt ja laumasta jääkiekkoammattilaisia on kasvanut joukkue. Silloin se rupeaa toimimaan voimakkaammin sisältä. Pelaajamme kunnioittavat kovasti toisiaan ja se näkyy myös kentällä. Pieniä voittavia asioita osataan enemmän arvostaa ja siitä meidän pitää pitää kiinni, Selin linjasi.

Henkinen kasvu ei ole ainoa asia, mikä HIFK:n pelissä on parantunut kauden mittaan. Myös itse peli on parantunut tuntuvasti. JYP-sarjassa HIFK pystyi sulkemaan JYPin sarjan vanhetessa ulos parhailta maalintekopaikoilta ja puolusti erittäin tiiviisti.

– Se oli yksi sellainen teema. Tietysti varsinkin viimeisessä pelissä jouduimme pelaamaan paljon omissa, mutta mekin pystyimme pelaamaan sellaista jääkiekkoa, että vastustaja joutui lähtemään väsyneenä hyökkäämään. Se on siinä vaiheessa meidän etu puolustaa sitä keskustaa. Sitten on tietysti paljon pelaajia, jotka vetivät ihan luita myöten siellä maalin edustalla. Kyllä siellä aika paljon mustelmia on otettu, Selin analysoi.

HIFK:lla on Kärpistä hyvät muistijäljet runkosarjan lopun peräkkäisinä päivinä pelatuista otteluista.

– Me pääsimme aika hyvin Kärppien peliin kiinni pelillisesti, jos nyt puhutaan ihan peli vastaan peli, eikä mistään runkosarjasta tai pudotuspeleistä. Saimme sen, mitä me tarvitsimme ja tarvitsemme jatkossakin. Meillä on enemmän voitettavaa kuin hävittävää tässä sarjassa. Olemme olleet aika kovassa prässissä ja pääsimme kuuden sakkiin runkosarjassa, puhuttamattakaan siitä alkusyksystä. Siitä ei ole kuitenkaan kuin kymmenen kuukautta aikaa, ei sen enempää, Selin kertasi.

HIFK haluaa huipentaa kautensa Suomen mestaruuteen. Helsinkiläisillä on siihen aito mahdollisuus, mutta toki se vaatii – kuten aina – nappionnistumista. Halusta homma tuskin jää kiinni.

– Kaikista olennaisin asia on se, että me ei tyydytä tähän. Tämä ei meille riitä. Me olemme valmiit sen hinnan maksamaan. Tavoitteet on tätä korkeammalla, Selin painotti.

Ville Hirvonen

@hirvonenville