HELSINKI. Juhani Tyrväinen siirtyi viime keväänä Lahdesta Stadin kirkkaisiin valoihin ja vaihtoi Pelicansin paidan HIFK:n punaiseen nuttuun. Siirto on ollut onnistunut niin hyökkääjän itsensä kuin myös joukkueen kannalta. Tyrväinen on ollut läpi kauden helsinkiläisten tärkein hyökkääjä.

Tyrväisen ja HIFK:n seuraava haaste on välieräsarjassa kohdattava Oulun Kärpät.

– Vielä on aika odottavainen fiilis. Olemme katsoneet vähän videoita läpi joukkueen kanssa ja käyty läpi Kärppien pelaamista. Ei ainakaan vielä jännitä sen enempää, Tyrväinen sanoi Leijonat.comille maanantaina.

HIFK:n tie välieriin oli kova ja kivinen. Joukkue kaatoi JYPin kuudessa ottelussa puolivälieräsarjassa, mikä muistetaan vielä pitkään. Sarjan viides ottelu jää historiaan. HIFK oli pahimmillaan jo 2-6-tappiolla, mutta kairasi lopulta 7-6-jatkoaikavoiton. Tyrväinen sanoo suoraan, että juuri tuo sarjan viides ottelu käänsi sarjan HIFK:lle.

– Kyllä se varmasti se Jyväskylän peli oli. Oli erittäin tärkeä nousu siellä. Olisi ollut ihan erilainen tilanne tulla takaisin tänne, jos olisimme olleet 2-3-tappiolla. Saimme mahdollisuuden katkaista sarja kotona ja se oli mun mielestä ehkä henkisellä puolella se isoin juttu. Mutta kyllä se koko sarja oli loppujen lopuksi niin pienistä jutuista kiinni. Meillä onnistui veskarit todella hyvin ja puolustuspelissä olimme suhteessa vastustajaan parempia, Tyrväinen kertasi puolivälieräsarjaa.

Tapahtui HIFK:n loppukaudella sitten mitä tahansa, muistetaan kevät 2018 aina juuri tuosta viidennestä ottelusta. Tyrväinen ei muista vastaavaa koskaan kokeneensa.

– En muista kyllä tuollaista. Ei siinä 5-0-tilanteessa kukaan varmasti uskonut, että täältä vielä noustaan, mutta pudotuspelit on kuitenkin aina pudotuspelejä. Tiedettiin, että kyllä tästä vielä matsi tulee, eikä tätä nyt voi luovuttaa. On pakko pelata vaan. Pelasimme vain seuraavasta maalista. Meidän kannalta se oli sitten suotuisa matsi. Siinä tapahtui paljon asioita. Siinä alkoi tuntua siltä, että (Juho) Olkinuorakin alkoi vähän jännittää. Saimme sitten henkisen yliotteen ja sitä kautta se sitten kääntyi meille. Olihan se ihan ainutlaatuinen juttu, Tyrväinen muisteli.

– Nyt voi Kärppiä vastaan tulla ihan samanlaisia tilanteita. Peli voi olla vaikeaa, mutta pitää vain sietää niitä nyt paremmin, Tyrväinen jatkoi.

Jyväskylän viides peli oli osastoa ”kerran elämässä”, mutta silti se oli tavallaan koko HIFK:n kauden kuva. HIFK on taipunut kauden mittaan, mutta ei ole katkennut.

– Runkosarjassakin meillä oli pelejä, joissa olimme tappioasemassa, mutta tulimme rinnalle ja ohi. Se kertoo siitä, että me ei lähdetä sooloilemaan. Pelaamme viisikkona ja kun me jauhetaan sitä pelaamista ja niitä paikkoja tulee, niin uskomme, että me saamme niitä maaleja. Niin on käynyt monta kertaa ja JYP-sarja oli hyvä osoitus siitä, Tyrväinen mietti.

Moinen sitkeys on kevään joukkueen merkki.

– Kyllä ja ihan varmasti vastustajatkin sen tietää. Jos IFK on häviöllä, niin se ei ole luovuttamassa, Tyrväinen linjasi.

Tyrväisen oma kausi on ollut onnistunut. Moni on tullut isoin odotuksin IFK:hon, mutta ei ole kestänyt pääkaupungin paineita. Tyrväinen on ollut suurseurassa kuin kotonaan.

– Kyllä olen ihan hyvin onnistunut ja musta on tuntunut tosi kotoisalta täällä. IFK:ssa on ollut hyvä olla niin henkisesti kuin fyysisestikin. Se henkinen puoli on iso asia, sillä jos pelaaja ei voi henkisesti hyvin, niin se yleensä näkyy tuolla kentälläkin. Mulla on ollut asiat tosi hyvin täällä ja olen nauttinut pelaamisesta. Sitä kautta on tullut sitten onnistumisiakin, Tyrväinen kertasi kauttaan.

Kärpät on HIFK:lle kova haaste. Tyrväisellä on oululaisten kaatamiseen kuitenkin selvä resepti.

– Kyllä meidän pitää pystyä puolustamaan hyvin Kärppien hyökkäys pois. Siellä on kuitenkin paljon tulivoimaa niin hyökkäyksessä kuin myös puolustuksessakin. Jos me saadaan pidettyä heidän ylivoimansa ja hyökkäyspelaaminen hyvin kurissa, niin ihan varmasti olemme vahvoilla tässä sarjassa, Tyrväinen linjasi.

Ottelusarja alkaa tiistaina Oulussa. Helsingissä pelataan seuraavan kerran torstaina.

Ville Hirvonen

@hirvonenville