Nashville Predatorsin suomalaisvahti Pekka Rinne on tällä hetkellä suurin ennakkosuosikki voittamaan himoitun Vezina Trophyn. Rinne johdatti joukkueensa runkosarjan voittoon ja johtaa NHL:n maalivahtitilastojen lähes kaikkia tärkeitä osa-alueita.

35-vuotias Rinne on ollut aiemminkin Vezina-ehdokas, mutta tällä kaudella hänen tasonsa on noussut entistä korkeammalle. Ikä ei ole ollut este kehittymiselle, minkä tiedostaa myös Rinteen entinen maalivahtivalmentaja Mitch Korn.

– Uskokaa minua, en ole koskaan nähnyt Rinteen pelaavan paremmin, Korn kertoi ESPN:lle.

Korn valmensi Rinnettä yhteensä kahdeksan kauden ajan ennen kuin hän muutti Washington Capitalsin organisaatioon. Hän ja Nashvillen maalilla pelannut Chris Mason huomaavat suomalaisessa suuria eroja, mitkä ovat tulleet osin kokemuksen ja osin joukkueen kautta.

1. Asento

– Isoin muutos on hänen asentonsa. Hän pitää jalat lähempänä toisiaan ja olkapäät korkealla, jotta maali peittyisi paremmin, Mason kuvailee.

2. Liike

Samalla Rinteen liikkuminen on muuttunut.

– Torjumisessa on asioita, joita tavallinen ihminen ei ymmärrä. Rinne ei enää pyri venyttämään raajojaan torjuakseen, vaan pyrkii liikuttamaan keskivartalonsa kiekon eteen. Näin 195-senttinen pelaaja näyttää kaksi ja puoli metriseltä, Korn sanailee.

– Rinne oli ennen paljon aggressiivisempi laidoilta tuleviin laukauksiin. Ongelma oli, että tullessasi vastaan muutaman sentin, olit reboundissa muutaman sentin myöhässä. Tänä vuonna Pekka on pysynyt maalilla. Hänen luistelunsa on entistä suoraviivaisempaa, Mason jatkaa.

3. Nashvillen pelaajat

Harva yhtä kokenut kehäkettu lähtee vaihtamaan omaa tyyliään, mutta Rinne on tehnyt niin. Korn uskoo, ettei vastaavaa kehitystä olisi voitu nähdä muualla kuin Nashvillessä, joka on noussut viimein NHL:n ykkösjoukkueeksi. Sen suurin vahvuus on leveä pelaajamateriaali, joka on hyödyntänyt valtavasti Rinnettä.

– Hyvä puolustus antaa maalivahdille itsevarmuutta. Samoin myös maaleja tekevä hyökkäys. Nämä asiat tarjoavat maalivahdille mahdollisuuden vaihtaa pelityyliä ilman, että siihen kuuluisi paljon riskejä.