Yksi Suomen kaikkien aikojen pelaajista, Pekka ”Rocky” Rautakallio, tuntee Latvian jääkiekon hyvin.

Hän toimi kahtena kautena maan mahtiseuran, Dinamo Riikan, päävalmentajana ja on senkin jälkeen seurannut Suomen sunnuntaisen vastustajan, Latvian, jääkiekon tapahtumia.

Pekka Rautakallio, mikä on Latvian suurin vahvuus?

– Joukkue tuntee toisensa läpikotaisin. Valtaosa pelaa samassa seurajoukkueessa. Valmentaja Bob Hartley, on opettanut joukkueelle kädestä pitäen asioita päivästä toiseen. Vaarallisuutta lisää se, että joukkueella on tasan yksi tavoite kisoissa: säilyttää paikkansa. Muita paineita ei ole, Rautakallio kertoo Leijonat.comille.

Onko Latviasta horjuttamaan Leijonia? Kumpikin aloitti turnauksen voitolla.

– He ovat tarpeeksi hyviä voittamaan pelejä, jos vastustaja ei ole sata lasissa. On täysin selvää, että voittaakseen Suomen pitää pelata ehjä ottelu, hyvät kolme erää tarvitaan. Muu ei oikeastaan enää riitä tällä tasolla, kuten ollaan nähty.

Entä yksityiskohdat. Mitkä nousevat esiin?

– Ihan yleiset asiat: maalivahtipeli, erikoistilanteet… Latvia voi sortua jäähyilyyn joutuessaan luistelemaan perässä. Joukkue on vähän jäähyaltis. Tosin nykyään ylivoimien merkitys ei ole ihan niin suuri kuin aiemmin, mutta silti. Veikkaan, että Suomi pääsee pelaamaan ylivoimaa sunnuntaina.

– Mutta on myös selvää, että Latvia on panostanut alivoimapelaamiseen, sillä he tiedostavat sen, että jäähyjä voi kansainvälisessä linjassa tulla paljonkin, Rautakallio täsmentää.

Suomi aloitti murskavoitolla. Odotetulla sellaisella toki. Miten näet sen, että ensimmäiset ottelut ovat ennakolta helpompia?

– Näen sen Suomen joukkueelle hyvänä asiana. NHL-miehet eivät ole olleet vielä kauaa mukana ja koko joukkueen pääseminen samalle sivulle vie aikansa. Iso ja pieni kaukalo tuovat oman ristiriitansa. Suomi pääsee kehittämään peliään ikään kuin nousevassa käyrässä. Ennakolta pahimmat vastustajat tulevat sitten alkusarjan viimeisissä peleissä.

– Tämä on tietysti myös riskitekijä, jos pelit eivät kulje. Silloin ympäristön paine kasvaa.

Mitä odotat Suomen joukkueelta?

– Näen vielä pieniä kysymysmerkkejä. Taitoa on ainakin hyökätä, se on selvää. Muita osastoja ei ole oikein mitattu. Jokainen peli alle tuo kuitenkin tarvittavaa hitsautumista ja yhteistä kokemusta. Saa nähdä, missä mennään, kun USA ja Kanada tulevat vastaan.