Slovakia on pudonnut viimeisen kymmenen vuoden aikana todella rajulla tavalla ulos maailman parhaimpien jääkiekkomaiden joukosta.

Perinteisenä kiekkomaana tunnetun Slovakian kulta-aikaa oli 2000-luvun alku, kun he saivat vuoden 2000 MM-kisoissa hopeaa, vuonna 2002 kultaa ja vuonna 2003 pronssia.

Slovakia rimpuili tämän menestysjakson jälkeen vielä muutaman vuoden huippumaiden mukana, mutta sitten tapahtui se pahin tiputus.

Slovakia on päässyt viimeisen kymmenen vuoden aikana vain kaksi kertaa alkulohkosta jatkoon. Toinen näistä kerroista oli vuonna 2012 Suomessa pelatuissa MM-kisoissa, joilloin maa pääsi sensaatiomaisesti finaaleihin asti. Finaalissa Slovakia sai kuitenkin rumasti kuokkaan Venäjältä lukemin 2-6.

Slovakian maajoukkue on parhaillaan Tanskan MM-kisoissa A-lohkossa putoamisuhan alla sijalla viisi ja heillä on yksi piste matkaa neljännellä sijalla olevaan Sveitsiin.

Slovakia kohtaa kahdessa viimeisessä ottelussaan Venäjän ja Valko-Venäjän. Sveitsi taas pelaa vain pelkästään Ranskaa vastaan. Jos Sveitsi voittaa Ranskan, on Slovakian pakko voittaa Valko-Venäjä ja saada Venäjältä ryöstettyä vähintään kaksi pistettä jatkoon menemiseksi.

On siis jopa hyvin todennäköistä, että Slovakian matka MM-kisoissa päättyy jo viidennen kerran peräkkäin lohkovaiheeseen.

Slovakian maajoukkueessa pelaajana MM-kultaa vuonna 2002 voittanut ja GM:nä vuosien 2007-2011 aikana toiminut NHL-legenda Peter Bondra on seurannut maansa romahdusta hyvin läheltä.

– Ihan rehellisesti, Slovakian pelaajien kehitys on hidastunut viimeisimpinä vuosina. Meillä on pieni maa, mutta meidän jääkiekkoilijoidemme määrä jättää paljon enemmän toivomisen varaa. Me nukahdimme vuoden 2002 jälkeen, Bondra sanoi venäläislehti TASSin haastattelussa.

Slovakialla on ollut 2000-luvulla lukuisia maailman eliittiin kuuluvia pelaajia kuten Marian Hossa, Zigmund Palffy, Pavol Demitra, Josef Stumpel, Lubomir Visnovsky ja lista vain jatkuu ja jatkuu.

Tanskan MM-kisoihin lähteneelle Slovakian maajoukkueella on mukana vain kolme NHL-pelaajaa rosterissa: Edmonton Oilersin puolustaja Andrei Sekera, Ottawa Senatorsin puolustaja Christian Jaros sekä Chicago Blackhawksin hyökkääjä Tomas Jurco.

Maan suurin kiekkotähti Zdeno Chara kieltäytyi MM-kutsusta, kuin teki myös hyökkääjälegenda Marian Gaborik. Maan jääkiekon toivo Tomas Tatar on toistaiseksi Vegas Golden Knightsin mukana NHL:n pudotuspeleissä.

Mistä sitten johtuu Slovakian tähtipelaajien tuotannon loppuminen?

– Ennen Slovakian valtio auttoi kehittämään todella lahjakkaita pelaajia, mutta nykyään pelaajien kehitykseen tarvitaan niin paljon vaativampia keinoja kuin minun aikaani. Sen takia meillä ei ole niin montaa todella tunnettua pelaajaa maailmalla, Bondra kertoo.

Slovakia kohtaa maanantaina Suomen aikaan Venäjän kello 17:15 Suomen aikaan alkavassa ottelussa. Tappiolla Slovakian haaveet jatkopaikasta ovat enää ohuen hiuskarvan varassa.