KÖÖPENHAMINA. 30-vuotias Leonardo Genoni on torjuja, jonka nimi kannattaa painaa mieleen viimeistään nyt.

Sveitsin ykkösvahti on noussut Tanskassa otsikoihin upean MM-turnauksen myötä. Kokenut maalivahti pysäytti ensin Leijonat puolivälierässä. Sama show jatkui myös välierissä: 43 torjuntaa nostivat Genonin kaikkien huulille upean Kanada-välierävoiton jälkeen

Pelkästään kahden voiton myötä sveitsiläinen on vahva ehdokas kisojen parhaaksi vahdiksi. Niin vakuuttavasti konkari on torjunut varsinkin kovissa paikoissa.

– Hän oli kentän paras pelaaja, Sveitsin NHL-tähti Nino Niederreiter kiteytti Kanada-voiton jälkeen Leijonat.comille.

Kehuja satoi myös sekä Suomen että Kanadan leiristä. Muun muassa meritoitunut kanadalaisvalmentaja Bill Peters myönsi suoraan, että tulikuuman Genonin torjunnat olivat liikaa Kanadan NHL-tähdille.

– Meidän pitää kiittää häntä tästä voitosta, Sveitsin pakistossa luutinut NHL-apu Mirco Müller totesi.

Kari Jalonen varoitti jo syksyllä

Mutta kuka ihme on 30-vuotias Genoni? Ja miten hän on noussut yhtäkkiä kansainvälisen kiekon huipulle?

Sveitsin italiankieliseltä alueelta tuleva torjuja on pelannut koko itänsä maan sarjoissa. Useampi mainio kausi NLA:ssa eivät tuoneet kuitenkaan kunnon roolia maajoukkueessa – ei ennen kuin Genoni siirtyi suurseura Bernin riveihin.

Hyvän joukkueen takana hyvä vahti loistaa helpommin. Se on näkynyt viimeisten kahden kauden aikana Genonin roolin räjähdysmäisenä kasvuna. Hän oli viime keväänä Sveitsin ykkösvahti – näissä kisoissa hän on ollut joukkueensa tuki ja turva.

Suomestakin löytyy muutama kiekkomies, jotka tiesivät jo tovi sitten Genonin vaarallisuudesta. Yksi heistä on Bernin päävalmentaja Kari Jalonen, joka varoitti kokeneesta torjujasta jo syksyllä.

Jalonen tiesi jo tuolloin, mistä puhui. Hän oli seurannut läheltä Genonin upeaa kehitystä Bernin ykkösvahdin roolissa. Suomalainen valmentajakonkari nosti sveitsiläisen yhteydessä esille jopa maagiset kolme kirjainta: NHL.

– Hän on tämän sarjan parhaita – ellei jopa paras maalivahti, Jalonen kiteytti jo tuolloin CHL-pelin yhteydessä.

Yhdeksän kuukautta myöhemmin Jalosen ajatukset tulevat väkisin mieleen. 30 vuotta kun ei ole maalivahdille ikä eikä mikään. On helppo veikata, että vahva MM-turnaus on huomattu varmasti myös Pohjois-Amerikassa.

Genonilla on mahdollisuus voittaa Sveitsin kanssa sunnuntaina jotain ainutlaatuista. Mikäli huipputorjujaa itseään vain kiinnostaa, saattaa isoin palkinto odottaa silti vasta tovi MM-finaalin. NHL-seuran sopimuspaperi kun ei olisi tämän kevään jälkeen mikään yllätys.

Ilari Isotalo, Kööpenhamina
Twitter: @IlariIsotalo