NHL:n kesän 2012 varaustilaisuuden ykkösvaraus Nail Jakupov jätti NHL-kaukalot kesän alussa ja siirtyi KHL-jätin Pietarin SKA:n leiville. NHL:ssä 350 ottelua pelanneen venäläishyökkääjän aika taalaliigassa jäi pahasti ykkösvarauksen tuomien suurten odotusten varjoon, eikä hän koskaan pystynyt lunastamaan paikkaansa todellisena NHL-tähtenä.

Taiturimainen Jakupov antoi lähtönsä jälkeen totisesti kuulua NHL-yhteisön asenteista venäläispelaajia kohtaan.

– Englannin kieli lähensi ihmisiä, mutta jokaisella oli kuitenkin erilainen mentaliteetti. Amerikkalaisilla on aivan erilaiset intressit. Tämä ei ole paha asia, mutta ei myöskään hyvä asia. Se on vain erilaista. Venäläisten kanssa on paljon helpompi kommunikoida. Enkä usko, että olemme ainoita jotka kommunikoivat keskenään – myös muiden maiden pelaajat pitävät yhtä keskenään. SKA:n ruotsalaiset eivät mene minnekään erikseen – yhdessä heillä oli paljon helpompaa ja kiinnostavampaa. Amerikkalaisten kanssa on helppo kommunikoida, koska he ovat ystävällisiä ja näkevät venäläisen tasa-arvoisena. On selvää, että tekopyhyyttä on vielä, mutta on kivaa kun ympärillä olevat ihmiset hymyilevät ja moikkaavat, Jakupov sanoi venäläissivusto Marca Hockey Newsin haastattelussa.

– Amerikassa he sanoivat minulle: ”Kaikki on hyvin, ei valittamista, hyvin tehty.” Jonka jälkeen ajattelen: ”Hitto, tämäpä on hienoa.” Seuraava päivä tulee, ja asiat eivät menekään niin hyvin. Kaikki on olevinaan hienosti ja valmentaja kehuu, mutta venäläispelaajan tulee tietää, että hän on aina puolueellinen. En usko, että venäläisillä on tuollaista asennetta muita kohtaan, mutta valitettavasti asia on vain näin. Venäläisiä syrjitään NHL:ssä. Jos valmentaja saa valita venäläisen tai ei venäläisen, venäläistä ei silloin laiteta kokoonpanoon, 24-vuotias nuorukainen jyrähti.