HIFK:ssa nähdään tänä syksynä mieluisa paluumuuttaja, kun Tommi Santala pukee vihdoin seuran paidan ylleen.

Taustalla on huvittava historia: Santala on ehtinyt tehdä urallaan jo kahdesti aiemmin sopimuksen helsinkiläisseuran kanssa. Kahdella aiemmalla kerralla NHL kuitenkin vei hyökkääjän toiseen osoitteeseen.

Tällä kertaa Pohjois-Amerikka ei ole enää suuri uhka. Muutaman harjoituspelin pelannut Santala kertoo olevansa tyytyväinen paluustaan Suomeen.

– Se oli oikea päätös. Päätettiin perheen kanssa, että nyt on oikea aika palata Suomeen. Ja se on tuntunut täysin oikealta ratkaisu ja siltä se on tuntunut tähän päivään asti, Santala summaa Leijonat.comille.

Santala on pelannut viimeksi Suomessa kaudella 2007-08, kun hän edusti Jokereita Liigassa. Sen jälkeen vuodet ovat vierineet kovalla tasolla Pohjois-Amerikassa, Sveitsissä ja KHL:ssä.

Jääkiekko on muuttunut paljon yli 10 vuodessa. Mutta miten Tommi Santala on muuttunut pelaajana?


– Toivottavasti Tommi Santalakin on muuttunut vuosien aikana. Ikää on ainakin tullut lisää. Itseä kohtaan on yleensä aina niin kriittinen, että on vaikea kehua itseään. Sitä pitää kysyä joltain, joka näkee vierestä asioita, 39-vuotias konkari virnistää.

Santala ehti edustaa Sveitsissä Klotenia pitkään. Kuva: Juha Tamminen.

”Johtajuutta ja taitoa”

Santalan toive on helppo toteuttaa. HIFK-päävalmentaja Ari-Pekka Selinillä on hyvä kuva, mitä kokenut paluumuuttaja tuo syyskuussa alkavaan Liigaan.

Valmentaja on seurannut ilolla hyökkääjän hyppyä HIFK:hon.

– Hänellä on pilkettä silmäkulmassa kuin nuorella miehellä. Hän tulee uuteen joukkueeseen ja uuteen Liigaan. Se näkyy hienolla tavalla tekemisessä, Selin kehuu.

Konkari on HIFK:lle tärkeä lisä niin kaukaloon kuin sen ulkopuolelle. Selin jakaa Santalan vahvuudet kahteen osaan.

– Hän tuo kaukaloon vahvan erikoistilanneosaamisen. Ylivoima, aloitukset – jo nämä neljä viikkoa ovat näyttäneet, että hän on pelaaja, jollaista jokainen joukkue kaipaa, valmentaja pohtii ja jatkaa:

– Sen ohella hän tuo paljon joukkueen koppiin. Ammattimaista johtajuutta. Nuoret pelaajat katsovat kuitenkin hänen CV:tä, Santalalla on allaan useita huippuvuosia aivan Euroopan kärkiseuroissa. Hänen suhtautumisensa nuoriin pelaajiin on avointa ja aitoa – se on tärkeä juttu koko joukkueen kehityksessä.

Myös MM-kisat ovat Santalalle tuttu turnaus. Kuva: Getty Images.

Nuoret ihastuttavat

Santala on hypännyt itse täynnä intoa uuteen joukkueeseen. Erityisesti HIFK:n nuoret pelaajien otteet ovat ihastuttaneet konkaria.

Jos vertaa omaan nuoruuteen, nykypäivän kiekkolupaukset ovat paljon valmiimpia kuin aiemmin.

– He ovat jo ammattilaisia. Heillä on hyvät jutut. Paljoa ei tarvitse neuvoa. Yritän toki näyttää esimerkillä, mutta ei niistä kaukalossa edes huomaa sitä ikää. Vasta passista näkee, että mikä se ikä oikeasti on, Santala pohtii.

Santala ja HIFK aloittavat tosipelit perjantaina Puolassa CHL:n merkeissä. Konkari uskoo vieraspelien olevan hyvä tapa saada kausi käyntiin.

– Päästään viettämään aikaa yhdessä. Varsinkin näin kauden alussa. Se hitsaa porukkaa yhteen. Päästään heti vieraisiin ja siellä on hyviä pelejä, HIFK-taituri kiteyttää.

LUE MYÖS: Koko elämä uusiksi! NHL-konkari Lauri Korpikoski avautuu sairaudestaan: ”Paukut ei riitä – parempi sanoa ääneen”

LUE MYÖS: Suomesta hyppy NHL:ään? Kärpät-valmentaja varoittelee nuoresta huippuhankinnasta: ”Kuin kala vedessä”

Ilari Isotalo, Helsinki
Twitter: @IlariIsotalo