Näkökulma: Miksi Kristian Vesalainen sanoi ei Leijonille? Kohupäätöksen takaa löytyy loogisia syitä

© Kuva: Leijonat.fi

Kristian Vesalainen kohahdutti kiekkomaailmaa, kun nuori hyökkääjä päätti tuoreeltaan kieltäytyä Nuorten Leijonien MM-ryhmästä.

Uutinen on takaisku leijonaryhmälle – nuori maalitykki olisi ollut lähtökohtaisesti varmasti koko kisojen parhaita pelaajia. Sen myötä varsinkin sosiaalisessa mediassa on puitu paljon ratkaisua.

Taustalta löytyy myös loogisia syitä. Moni kiekkofanit kertoi heti ymmärtävänsä Vesalaisen ratkaisua. Leijonat.com nostaa esille kolme syytä, minkä takia nuoren hyökkääjän kannatti jättää MM-kisat väliin.

Onko voitettavaa?

Onko Vesalaisella enää voitettavaa nuorten MM-kisoissa? Tämä lienee tärkein kysymys päätöksenteossa. 19-vuotias nuorukainen on jo nyt Jetsin kärkilupauksia – mitä näytettävää hänellä on enää tässä vaiheessa NHL-seuralle?

Suomessakin usein korostetaan liikaa lyhyen turnauksen merkitystä pitkän uran kannalta. Jetsissä tiedetään muutenkin, missä hyökkääjä menee pelinsä kanssa. Vesalainen ehti pelata jo syksystä sekä NHL-jäillä että farmiseura Manitoba Moosen kanssa.

Yhdet MM-kisat Kanadassa eivät muuta hyökkääjän tilannetta hirveästi suuntaan tai toiseen. Jos siis Vesalaisella ei ole intoa lähteä pariksi viikoksi Kanadaan, kannattaa pelipaikka antaa innokkaammille nuorukaisille.

Kuviot Jokereissa levällään

Suuri syy kieltäytymiselle löytyy seurajoukkueen matkasta. Vesalainen on vasta hypännyt KHL-seuran mukaan. Sen takia sopeutuminen uuteen jengiin ja sarjaan vaatii vielä aikansa. Nyt kaksi viikkoa pois seurajoukkueesta olisi varmasti takaisku myös sopeutumisen suhteen.

KHL on kova sarja. Vaikka Vesalainen on väläytellyt heti ensimmäisissä peleissään, vaatii uudet kuviot vielä totuttelua. Nyt nuorukainen pääsee joulun alan treenaamaan kovaa ja kehittämään peliään Jokereiden kanssa.

KHL:n pudotuspelit alkavat aikaisin keväällä. Joulu on sen takia tärkeää aikaa hioa kuvioita kuntoon. Lauri Marjamäen johtaman joukkueen matkassa ehtii tuossa ajassa saada paljon aikaan.

Oma polku huipulle

Kun katsoo Vesalainen kehitystä, on nuorukainen marssinut aina omia polkujaan. Se kertoo siitä, ettei NHL-lupaus mieti liikaa, mitä muut hänestä ajattelevat. Se on varsin terve piirre maalitykiltä, jolta odotetaan paljon kovassa kilpailussa pelipaikoista.

Samalla meidän kiekkoseuraajien pitää muistaa, ettei huipulle ole yhtä ja oikeaa tietä. Toiselle voi toimia pelaaminen ensin farmissa ja siitä ponnistus NHL:ään. Samalla joku toinen kiekkotähti kehittyy paremmin KHL:ssä isossa roolissa ja kotona treenaamalla.

On ihan mahdotonta sanoa, oliko Jokerit oikea ratkaisu Vesalaiselle matkalla NHL:ään. Se on erilainen polku kuin farmisarjassa pelaaminen. Sama pääte tuleviin arvokisoihin. Vaikka nuorten MM-kisat ovat usein haluttuja tapahtumia urheilijoille, priorisoi jokainen ihminen omat halunsa oman arvomaailmansa ja halujen mukaan.

Näitä valintoja voidaan aina kyseenalaista ja kritisoida. Lopulta urheilija itse tietää lähes aina parhaiten, mikä on hänelle oikea ratkaisu. Tuore ratkaisu on kova, mutta se kertoo myös paljon nuoren hyökkääjän pääkopan lujuudesta. Vesalaista ei voi ainakaan syyttää muiden turhasta miellyttämisestä.

LUE MYÖS: Tylyt terveiset! Kristian Vesalaisen päätös suututti NHL-scoutin: ”Todella typerää – hänestä alkaa näkyä niitä piirteitä”

LUE MYÖS: ”Samanlainen paskamyrsky nousi pari vuotta sitten” – Kristian Vesalaisen MM-kisakieltäytyminen kuohuttaa

Ilari Isotalo, Helsinki
Twitter: @IlariIsotalo