MIKKELI. Liigassa aikoinaan Pelicansin paidassa hopeaa napannut ja viime keväänä HIFK:ssä pronssia juhlinut Vili Sopanen (arkistokuvassa), 31, palasi taannoin Suomeen ja Liigaan. Isokokoinsen, eli lähes kaksimetrisen ja satakiloisen hyökkääjän uusi seura on suorasta puolivälieräpaikasta vääntävä Lukko.

Maamme pääsarjassa lähes 600 kamppailua pelannut Sopanen edusti tällä kaudlela ennen Suomeen palaamistaan Saksan DEL-liigassa Ingolstadtia ja Schwenningeriä. Hyökkääjä saattoi olla joidenkin kiekon seuraajien mielissä pettymys, kun hän viimeisteli yhteensä 31 ottelussa suhteellisen vaisut tehot 5+8=13.

– Oli tarkoitus pelata siellä tämä kausi loppuun asti. Tarjoutui hyvä mahdollisuus tulla takaisin, niin päätin tarttua siihen, Sopanen sanoi Mikkelissä keskiviikkona Jukurit-pelin tauottua.

Kaksinkertainen SM-mitalisti on edustanut Liigassa aiemmin mainittujen Pelicansin ja HIFK:n lisäksi myös JYPiä. Nyt Suomi ja Lukko tulivat ajankohtaiseksi jopa odotettua aiemmin.

– Tässä tarjoutui hyvä mahdollisuus. Olimme päättäneet perheen kanssa, että tulemme ensi kaudeksi Suomeen joka tapauksessa, Liigan 515 runkosarjan pelissä tehot 142+205=347 iskenyt laituri paljasti.

Lukko sai Sopasesta parhaimmillaan sellaisen pelaajan, joka pystyy koviinkin pisteisiin. Pelicansin viimeisellä kaudellaan hyökkääjä latoi runkosarjassa komeasti yli pisteen per peli.

Vaikka tehot jäivät Saksassa vähiin, ei hän vaikuttanut olevan pettynyt uransa toiseen ulkomaan komennukseensa.

– Hyvä kokemus, halusin nähdä sen sarjan. Pelasin vähän erilaisessa roolissa siellä. Hyvää lätkää, paljon hyviä pelaajia, vähän erilaista kiekkoa. Siellä on paljon hyviä joukkueita ja pelaajia, mietti Lukko-hyökkääjä, jolle Saksassa tuttuja pelaajia olivat mm. Liigassakin viilettäneet Kalle Kaijomaa ja Markus Poukkula.

Mitä Sopanen tarkoitti sanoilla ”erilaista kiekkoa” konkreettisesti?

– Siellä on keski-ikä lähempänä kolmeakymmentä. Se on jollain tapaa, miten sanoisin… Se on miesten lätkää. Siellä ei ehkä ole niin paljon vauhtia kuin Suomessa. Se on taktinen sarja, porukka kamppailee tosi kovaa. Siellä on vahvoja pelaajia, Lukon Itä-Suomen kiertueella Jukureita ja SaiPaa vastaan kakkos- ja ykkösketjuissa pelannut tuore raumalaisvahvistus muotoili.

Liiga ei viime kevään pronssimitalistin mukaan ole juurikaan muuttunut tämän reilun puolentoistavuoden aikana.

– Hyvin pitkälti on samanlaista lätkää, Lukko tietysti pelaa vähän erilailla kuin mihin olen tottunut. Vähän oli henkilökohtaisesti hakemista ajatusten kanssa. Ihan hyvältä muuten tuntui pelata, Sopanen viittasi kahdella viimeisellä lauseellaan Jukurit-mittelöön.

Tällä hetkellä saattaa tuntua, että esimerkiksi Kärpät, Tappara ja TPS ovat ne joukkueet, jotka valtaavat keväällä mitalisijat. Lukko on kuitenkin yksi potentiaalisista kiusaajista.

– Lukossa oli sopivaa roolia tarjolla. He halusivat minut, se vaikutti hyvältä vaihtoehdolta. Tässä on hyvä porukka, hyvä henki päällä, Sopanen iloitsi.

Pudotuspeleissä valkelalaislähtöinen pelaaja on kerännyt kokemusta 63 koitoksen verran ja pisteet 9+20=29.

Raumalaisjoukkue on Liigassa tällä hetkellä kuudentena, kaksi pinnaa seitsemättä sijaa edellä. Lisäksi se on pelannut ottelun vähemmän kuin mainitun paikan Ilves.