Mikä mättää? Patrik Laine NHL-uransa pisimmässä maalittomassa putkessa – taustalla huolestuttavia ongelmia

© Kuva: Getty Images
Tekeekö Kaapo Kakko yli 59,5 pistettä?

Suomen puhutuin kiekkotähti Patrik Laine on ajautunut NHL:ssä lyhyen uransa pisimpään maalittomaan putkeen.

Samalla Winnipeg Jetsin huippunimi on saanut osakseen kritiikkiä, jota hän ei ole saanut osakseen NHL-uransa alkuaikoina. Puheille on syynsä – suomalaisen maalitahti on hiipunut pahasti. Samalla myös muilla osa-alueilla pelissä on paljon kehitettävää.

Mutta mikä pelissä mättää? Leijonat.com seurasi suomalaisen koko pelin Ottawa Senatorsia vastaan vaihto vaihdolta. Vaikka kyse on vain yksittäisestä ottelusta, voi tarkka seuraaminen antaa ainakin suuntaviivoja suomalaisen tämän hetken tilanteesta Jetsissä.

Kokonaisuutena sunnuntaiyön pelistä löytyi paljon samoja ongelmia, joita on puitu myös mediassa aiemmin. Kuvaavaa on, ettei Laine näytä pääsevän tällä hetkellä kaukalossa todellisille maalipaikoille. Suomalaisen tiputtua Jetsin ykkösylivoimasta on hänen asemansa ryhmässä tippunut rajusti.

Tilanne vaivaa maalitykkiä sekä ylivoimalla että viisikoin. Senators-pelissä suomalainen meni täysin hukkaan, kun hän yritti päivystää vastustajan nelikon keskellä. Vähentynyt vastuu ylivoimalla ei näytä ainakaan piristävän peliä myös viisikoin pelatessa.

Ongelmiin voi etsiä syitä sekä Laineesta että hänen ketjukavereistaan – riippuu pohtijasta. Nuori suomalainen aloitti yön pelissä yhdessä Bryan Littlen ja Jack Roslovicin kanssa. Jets sekoitti aavistuksen ketjujaan kuitenkin kolmanteen erään.

Senators-pelissä Laineelta nähtiin myös usea huolimaton kiekonmenetys. Se lienee myös osa-alue, josta tulee paljon palautetta Jets-valmennukselta. Toisaalta on hyvä muistuttaa osittain Laineen puolustukseksi, että koko Winnipegin joukkue oli vieraspelissä yllättävän vaisu.

Tahmeaa on! Laine ei pääse tällä hetkellä kuin harvoin todellisille maalipaikoille Jets-nutussa. Kuva: Getty Images.

Laineen Senators-peli vaihto vaihdolta:

1. erä:

1. vaihto: Vaikea alku pelille. Laine menettää kiekon heti keskialueella – Senators kääntää pelin ja rakentaa puolittaisen maalipaikan. Jets saa kammettua pelin nopeasti toiseen suuntaan. Orastava vastaisku päättyi siihen, että Laine karkaa niukasti paitsioon.

2. vaihto: Senatorsin maalin jälkeinen vaihto alkaa omassa päässä pyöriessä. Jetsin vastaisku kuihtuu nopeasti kasaan ja Laine pysyy Senators-viisikon pihdeissä. Ei vielä kummoista tulosta.

3. vaihto: Vahva vaihto. Laineelta alkuun ovela ohjuri siniviivaheittoon. Se pysähtyy kuitenkin Senators-vahti Anders Nilssonin varusteisiin. Jets saa tilanteen jälkeen kunnon pyörityksen – kiitos Laineen vahvan kulmaväännön.

Toinen veto tulee nopeasta hyökkäyksestä, kun Laine pääsee ensin tulittamaan laidasta siniviivan kohdalta – niukasti ohi maalin. Tämän jälkeen suomalaiselle avautuu pelin laadukkain maalipaikka lähes parhaalta sektorilta – Nilsson ottaa Senators-maalilla kuitenkin todella ison torjunnan.

4. vaihto: Vaikea ja melko lyhyt vaihto. Senators hallitsee kiekkoa ja Jets-viisikko juoksee perässä. Laine pääsee keskialueella purkamaan kiekon Senators-päätyyn. Kotijoukkue hakee pelivälineen helposti omista Jets-viisikon ollessa levällään.5. vaihto: Pelin ensimmäinen ylivoimavaihto suomalaiselle. Kakkosylivoimassa pelaava Laine seisoo toimettomana Senators-nelikon keskellä. Jetsin kakkosylivoima ei saa pyöritystä kunnolla käyntiin. Laine voittaa vaihtonsa alkuun kaksinkamppailun kulmassa, sen jälkeen hän jää ilman kiekkoja vastustajan keskellä.

6. vaihto: Jälleen lyhyt vaihto. Oivaltava pelinavaus omissa käynnistää Jets-hyökkäyksen. Ketjukaveri Little pääsee puolittain karkumatkalle, mutta ei aivan ehdi maalipaikkaan.

7. vaihto: Alle 10 sekunnin tynkävaihto erän loppuun. Laine saa kiekon ahtaaseen väliin keskialueella. Senators-puolustus on kiinni iholla ja nappaa kiekon itselleen.

Yhteenveto avauserästä:

Peliaikaa 4.53 minuuttia ja kaksi laukausta maalia kohden. Toisessa vaihdossa Laineen ketju sai kunnon painostuksen Senators-päätyyn, tuolloin myös Laine pääsi käyttämään vahvuuttaan – laukausta. Muuten vaikea peli koko vieraiden kakkosketjulle. Senators piti kiekkoa ja piti suomalaisen muiden Jets-tähtien tavoin pihdeissä.

Senators-pelissä suomalaiselle rakentui paras paikka jo avauserässä. Kuva: Getty Images.

Toinen erä:

8. vaihto: UPEA ALKU ERÄLLE! Laine karkaa Littlen kanssa 2-1-hyökkäykseen. Tarkka lättysyöttö – ja Little pääsee naulaamaan kiekon maaliin. Osuman jälkeen Laineelle vaarallisen oloinen kiekonmenetys keskialueella – Senators kääntää peliä, mutta ei pysty rakentamaan kunnon maalipaikkaa.9. vaihto: Lyhyt, mutta energinen vaihto. Laineen karvaus ja kova pommi Senators-päädyssä auttavat Jetsin nappaamaan kiekon itselleen. Tilanteesta rakentuu vaarallisen oloinen maalipaikka, kun Jetsin Ben Chiarot pääsee pommittamaan viivalta.10. vaihto: Vaikea vaihto. Senators pitää kiekkoa ja Jetsin viisikko repeää pahasti. Lyhyt vaihto päättyy siihen, että Dustin Byfuglien joutuu ottamaan jäähyn.

11. vaihto: Jälleen Senators-maalin jälkeinen vaihto. Laine ei pääse kiekkoon ja kotijoukkue puhkoo muutamalla syötöllä Jets-viisikon. Vaihto sujuu pitkälti ilman kiekkoa omassa päässä.

12. vaihto: Jets juuttuu jälleen omaan päätyyn Laineen vaihdon aikana. Tynkävaihto ilman kiekkoa sujuu puolustaessa.

13. vaihto: Vaihto alkaa pirteästi, kun Laine vääntää kulmassa ketjunsa kanssa ja saa painetta Senators-päätyyn. Tämän jälkeen suomalainen spurttaa ensimmäisenä omaan päätyyn puolustamaan. Vaihto päättyy jälleen keskialueella hitaaseen surffailuun ja pahaan kiekonmenetykseen – Senators kääntää tilanteen nopeasti toiseen päätyyn – Jetsin kannalta onneksi ilman maalia.

14. vaihto: Tynkävaihto jälleen. Laine menettää kiekon yrittäessään syöttää siniviivalla poikittaissyötön. Sen jälkeen hän hyppää vaihtoon.

Yhteenveto toisesta erästä:

Laineen peliaika toisessa erässä 5.34 minuuttia ja nolla laukausta. Siinä ajassa tilille kertyi syöttöpiste. Suomalainen avasi pirteästi ja oli rakentamassa vieraiden tärkeää kavennusta. Sen jälkeen oli vaikeaa: muutama paha kiekonmenetys keskialueella johtuivat hitaasta pelaamisesta. Ne ovat myrkkyä NHL:ssä – Senators pystyi kääntämään peliä useasti tilanteen jälkeen toiseen päätyyn.

Laine on myöntänyt myös medialle, ettei pelihuumori ole vaikeuksien keskellä tapissa. Kuva: Ilari Isotalo.Kolmas erä:

15. vaihto: Päätöserä vauhtiin pirteästi. Laine rakentaa mainion maalipaikan Littlelle. Konkari ei onnistu kuitenkin paikastaan. Lyhyt ja energinen vaihto.

16. vaihto: Alkuun ylivoiman jämäsekunnit ilman tulosta. Sen jälkeen vaikea vaihto omissa. Suomalaisen ketju ei tunnu saavan kiekollista peliään käyntiin – tilanteen myötä Laineen pelihuumori on varmasti koetuksella.
 Varsinkin viisikoin pelatessa kotijoukkue pitää kiekkoa – ja Laine jää melko aseettomaksi. Suomalaisen ketjussa viilettää nyt Jack Roslovicin tilalla Mathieu Perreault.

17. vaihto: Laine yrittää herätellä vieraita karvaamalla korkealta päälle. Senators pelaa kuitenkin viisaasti. Suomalainen pelaa kiekolla viisaasti keskialueella ja iskee pelivälineen vain päätyyn.

18. vaihto: Energinen vaihto Senatorsin päädyssä. Vaihdon alussa suomalainen törmäilee Byfuglienin kanssa keskialueella. Sen jälkeen uusittu ketju saa mainion pyörityksen Senatorsin alueella. Laineen kulmavääntö jää ilman palkintoa, kun kotijoukkue puolustaa viisaasti.

19. vaihto: Jets hakee kavennusta, mutta ei pääse millään laadukkaille maalipaikoille. Laine ei löydä jäällä tilaa ja pelaa kiekottoman vaihdon.

20. vaihto: Laineelle tilastoihin ensimmäinen miinus pelissä. Jets hakee kavennusta poikkeuksellisella viisikolla – pakin tontilla pelannut Laine todistaa lähietäisyydeltä, kun Zack Smith naulaa kiekon maaliin.

21. vaihto: Laine ja kumppanit saavat painetta Senatorsin päätyyn. Näennäinen hallinta on kuitenkin kulmissa pyörimistä. Kotijoukkue selvittää tilanteen helpon oloisesti.

Yhteenveto kolmannesta erästä:

Laineen peliaika 5.25 minuuttia ja nolla laukausta. Tehotilastoihin -1. Senators karkasi erässä nopeasti omille teilleen. Sen takia on vaikea sanoa suomalaisen pelistä sen enempää. Kun toinen puolustaa tiiviisti ja pitää kiekkoa, jää maalitykki helposti ilman aseita. Valmennukselta näytti tulevan erän alkuun paljon ohjeita. Sen jälkeen myös keskialueen vaaralliset kiekonmenetykset loppuivat.

Tekeekö Kaapo Kakko yli 59,5 pistettä?