HELSINKI. Naisleijonien luottonimiä jo pitkään ollut Michelle Karvinen on huolissaan kotimaisen Naisten Liigan kehityksestä.

Maajoukkueen maalitykki päätti kautensa iloisissa merkeissä, kun hänen edustamansa Luuleå HF marssi SDHL:n mestariksi. Kausi huipentui hienoon finaalisarjaan – esimerkiksi ratkaisevaa viidettä finaalia oli seuraamassa lähes 5000 katsojaa.

Lukemat ovat huikeita, kun niitä vertaa Suomessa pelattuihin naisten Liigan finaaleihin. Kolmea peliä Bluesin ja Ilveksen välillä oli katsomossa noin 300-600 silmäparia.

Mikä avuksi? Leijonat.com haastatteli Karvista, joka on huolissaan tilanteesta. Hän kaipaa suoraa puhetta naisten Liigan kehittämiseen.

– Moni suomalaispelaaja lähtee Ruotsiin pelkästään sen takia, että asiat hoidetaan siellä paremmin. Se on todella iso sääli! Heidän pitäisi pysyä Suomessa – täällä pitäisi olla se paras sarja pelata jääkiekkoa! Karvinen pohtii Leijonat.comin haastattelussa.

– Meiltä loppuu aika kesken. Emme voi vain odottaa, odottaa ja odottaa, että jotain ihmeellistä tapahtuu.

Aihe herättää silloin tällöin keskustelua. Usein kysymys pyörii kuitenkin vain taloudellisten ongelmien ympärillä. Karvinen muistuttaa, ettei tilanne ole pelkästään rahasta – sarjan arvostuksen täytyy löytyä ensin oman yhteisön sisältä.

– Kaikki lähtee liikkeelle seurojen asenteesta ja ajatusmaailmasta. Luulajassa ollaan hyvin tarkkoja siitä, että miesten ja naisten joukkueita kohdellaan tasa-arvoisesti. Se vaatii todella paljon aikaa, että joukkueiden taloudellinen tilanne lähtee kehittymään. Tai nousemaan tasoihin miesten kanssa – jos se edes on koskaan mahdollista.

– Pienissä asioissa me voimme olla jo nyt tasavertaisia – se on tajuttu Luulajassa.

LUE MYÖS: MM-huuma valtaa Suomen! Naisleijonien tuoreet uutiset, otteluohjelma ja tulokset löytyvät kaikki erikoissivuiltamme!

Painetta Suomen suuntaan

Luulaja on esimerkki seurasta, jossa sekä miesten – että naisten edustusjoukkueet tekevät yhteistyötä. On ainakin vielä utopiaa puhua taloudellisesta tasa-arvosta – seurassa on tajuttu silti yhtenäisen toiminnan arvo koko seuran toiminnan kannalta.

Se näkyy myös katsomoissa: kaupunki hengittää kiekkoa myös naisten tukena. Kenties juuri sen myötä katsomoihin on löytänyt kuluttajia, jotka eivät välttämättä innostuisi pelkästään miesten jääkiekosta.

– Se on ollut iso ja vahva kannanotto. Se lähettää ison viestin myös Suomen suuntaan. Ja asettaa painetta muille seuroille – meitä pitäisi kohdella tasa-arvoisesti. Olen ylpeä, että saan edustaa tällaista seuraa. Monen organisaation pitäisi ottaa tästä mallia, Karvinen naulaa.

Naisleijonien tähti tietää, mistä puhuu. Maajoukkueen pistehirmu on ehtinyt pelata 28-vuotiaana niin Suomessa, Tanskassa, Pohjois-Amerikassa kuin Ruotsissakin.

Suomessa tehdään tällä hetkellä loistavaa työtä Suomen Jääkiekkoliitossa naismaajoukkueiden suhteen. Tuore apurahapäätös on tässä suhteessa merkittävä uutinen. Seuraava askel pitää olla kotimaisen pääsarjan nostaminen uudelle tasolle.

– Meidän pitää miettiä nyt sarjamme kehittämistä. Ruotsissa meitä kohdellaan paremmin – toivottavasti tähän saadaan muutos. Kaikki pitää lähteä seuroista. Ja heidän tavastaan toimia, viestiä ja arvottaa asioita, Karvinen alleviivaa.