ESPOO. Kokenut Riikka Sallinen pääsi odotetusti median piirittämäksi sensaatiomaisen MM-välierän jälkeen.

Naisleijonat kirjoitti uutta kiekkohistoriaa, kun joukkue marssi ensimmäistä kertaa MM-finaaliin kaatamalla Kanadan maalein 4-2. Tiukka vääntö oli melkoista taistelua. Kanada painoi päälle, mutta Suomi kesti yleisön huutomyrskyn edessä.

Voitto oli Sallisen uralla melkoinen merkkipaalu. 45-vuotias hyökkääjä on ollut mukana joukkueissa, jotka ovat haastaneet Kanadaa ja USA:ta – ja hävinneet aina kovassa paikassa.

Ei ole ihme, että Sallinen poskilta tippui lauantaina onnen kyyneleet. Voiton jälkeen oli hankalaa löytää oikeita sanoja.

– Eihän tätä parempaa ole, Sallinen huokaisi onnellisena voitokkaan pelin jälkeen.

Tunteet pääsivät valloilleen päätössummerin jälkeen. Eikä syyttä – Sallinen on pelannut ensimmäisen maaottelunsa jo 80-luvulla. Nyt palkinto tuli – pitkän odotuksen jälkeen.

– Tätä on odotettu niin kauan. Ja niin paljon töitä on tehty tätä varten. Kilpaurheilu on aina kilpaurheilua, mutta tämä on ollut yhteinen päämäärä jo pitkään. Ja tätä kohti on menty – vielä pitää ottaa yksi askel kohti kirkkainta palkintoa, Sallinen ynnäsi.

Historiallinen finaali

Koskaan aiemmin naisten MM-kisoissa ei ole pelannut maita USA:n ja Kanadan ulkopuolelta. Nyt Naisleijonat pelaa – sunnuntaina vastaan asettuu voittaja välierästä USA-Venäjä.

Sallinen kertoo suoraan, että tunnelataus pelin jälkeen oli melkoinen.

– Jokusen kerran oltu jo lähellä. Olen onnellinen, että olen saanut tehdä matkan tämän joukkueen kanssa. Olen itsekin pelannut niin pitkään. Ja tämä ryhmä on niin mahtavia tyttöjä.

– En edes osannut ajatella, että kotikisat voivi

Finaali tulee nopeasti. Hopea ei Sallisen mukaan riitä – Naisleijonat haluaa marssia MM-kultaan asti.

– Nopeasti kääntyy katseet jo finaaliin. Tämä ei riitä missään nimessä, me haluamme enemmän.

Suomen sunnuntainen MM-finaali alkaa kello 20.00. Leijonat.com seuraa peliä paikan päällä.

Ilari Isotalo, Espoo
Twitter: @IlariIsotalo