ESPOO. Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustonen on yleisellä tasolla ihmeissään IIHF:n tuomaritoiminnasta.

Kokenut kiekkomies asteli median eteen dramaattisen MM-finaalin jälkeen kädessään valmentajavihkonen, jossa komeili vain yksi nimi: Manuela Gröger-Schneider.

Kyseessä on videotuomari, joka Mustosen mukaan vastaa MM-kisojen mystisistä päätöksistä.

– Kukaan ei tiedä, miten tämä toimii. Teillä on nimi, etsikää hänet. Muuten tämä salailu jatkuu. Hän johtaa tätä salaseuraa. Kukaan ei saa tietää, miten tämä toimii, vaikka kaikki valmentajat haluaisivat. Naisten kisoissa tapahtuu todella merkillisiä asioita, Mustonen täräytti medialle.

Taustalla on kisojen videotuomaroinnin tiedottamisen puute. Mustonen ihmettelee, miksei ratkaisuja perustella lainkaan. Valmentajat ovat käyneet jo aiemmin kuumana aiheesta.

– Hän on kieltäytynyt läpivalaisemasta kaiken. Valmentajat ovat halunneet, että kaikki tuomiot käydään läpi – hän on kieltänyt kaiken. Meille ilmoitettiin, ettei mitään kerrota. He eivät suostu koskaan kertomaan mitään. Tämä nainen tietää, miksi finaalissa rikottiin sääntöjä, Mustonen jatkaa.

Kritiikille löytyy aihetta. Esimerkiksi MM-finaalin jatkoajalla tehty Suomen maali hylättiin videotuomarin päätöksellä. Ratkaisulla, jota ei olla perusteltu mitenkään.

Haasto ilman haastoa?

Mustonen kävi finaalin jälkeen erikoista tilannetta. Suomalaisvalmentaja haastoi ratkaisun – turhaan.

– He ovat ilmoittaneet valmentajien kokouksessa, että kaikki maalit katsotaan. Haasto on teoriassa käytössä, mutta sitä ei kannata käyttää. Koska he katsovat maalit etukäteen. Meille on suositeltu, ettei sitä kannata käyttää lainkaan. Mikä on ihan korni tilanne – emme me tiedä, mitä he siellä katsoo.

– He olivat unohtaneet, että olin käyttänyt aikalisäni. Joten he ottivat haastoni vastaan ja kävivät katsomassa, hyppäsikö molari kadottamansa kiekon perään. Ja kaataa Hiirikosken. Sen jälkeen en saanut enää heiltä mitään vastausta. Mistään.

LUE MYÖS: Suoraa tekstiä! Leijonavalmentaja raivona MM-finaalin oikeusmurhasta: ”Täydellinen skandaali”

LUE MYÖS: Suomen maajoukkue tekemässä protestin MM-finaalin tuomarifarssista?

LUE MYÖS: Sauli Niinistö jyrähti Naisleijonien kokemasta tuomarifarssista: ”Ei oikein aukea”

LUE MYÖS: Vietiinkö Suomelta MM-kulta? Leijonafanit raivoavat somessa: ”Miten h**vetissä maali hylättiin?”

Ilari Isotalo, Espoo
Twitter: @IlariIsotalo