Näkökulma: Leijonat kriisissä? NHL-tähtien kieltäytymiset raivostuttavat – taustalla muita ongelmia

© Kuva: Getty Images
Pian jatkuu Valioliiga!

Valioliigan ja Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Valioliigan ja Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS

Leijonien MM-kisajoukkueen kasaaminen herättää tuttuun tapaan vahvoja tunteita

Tänä vuonna tilanne on synkkä: usea suomalainen NHL-tähti on sanonut ”ei kiitos” jääkiekon MM-kisoille. Sen myötä joukkueen kasaaminen näyttää vaikealta.

Kun kisoihin on alle kuukausi, on Pohjois-Amerikasta tulossa Leijoniin varmuudella kolme nimeä: maalivahti Kevin Lankinen, puolustaja Henri Jokiharju ja hyökkääjä Juho Lammikko. Samalla kieltäytyneiden lista on venynyt ja paukkunut – nyt on varmistunut jo, ettei maajoukkueessa nähdä muita jo kautensa lopettaneita NHL-nimiä (katso karu lista).

Miksei Leijonat kiinnosta NHL-tähtiä? Onko maajoukkue kriisissä? Miksi muiden maiden nimilistat ovat paljon Suomea kovemmat?

Kysymykset ovat aiheellisia. Mutta löytyykö niihin mitään järkevää vastausta? Me urheilujännärit tykkäämme analysoida ilmiöitä ja niiden syitä välillä jopa turhan heppoisin perustein. Joskus isojen kokonaisuuksien hahmottaminen helpottuu usein, kun tilannetta lähestytään joskus yksittäisten tapausten kautta.

Se ei ole yhtä raflaavaa, mutta tämän kevään leijonakohun taustalta löytyy lopulta tuttuun tapaan yksittäisiä ratkaisuja – MM-kisareissut ja niistä kieltäytymiset ovat lopulta kaikki erillisten pelaajien omia ratkaisuja.

NHL:ssä on kiekkoillut tällä kaudella yhteensä 40 suomalaista. Lukema on komea, kun sitä vertaa aiempiin vuosiin. Taustalta löytyy nouseva trendi – usea nuori kiekkotähti on ottanut isoja askelia kohti sarjan eliittiä.

Lukemat vääristävät kuitenkin tilannetta: kuten Leijonat.com jo alkuvuodesta uutisoi, suomalaisista pelaajista peräti 24 pelaajaa aloittavat kevään ja kesän aikana neuvottelut uusista sopimuksista. Heidän tulevaisuuden työpaikkansa ovat siis vaakalaudalla.

Suurin osa näistä nimistä ovat vielä NHL-uransa alkutaipaleella olevia pelaajia. Kuten leijonavalmentaja Jukka Jalonen on todennut, heillä on edessään neuvottelut, joiden panokset ovat huomattavasti isommat kuin yksi MM-turnaus. Tilanne on monella tapaa vaikea: jo pelkästään vakuutusten hankkiminen kisoihin on hyvin erilaista kuin sopimuksen alaisilla pelaajilla.

Kun tämän poikkeuksellisen pitkän listan ohittaa, jää jäljelle enää huomattavasti pienempi määrä NHL-nimiä. 16 pelaajan joukosta suurin osa kärkipelaajista pelaa vielä NHL:n pudotuspelejä. Kautensa lopettaneiden joukosta löytyy rikkinäisen kauden pelanneita ja loukkaantuneita nimiä.

Listalla on toki myös useampi pelaaja, joita ei vain MM-kisat kiinnosta. Tilanne on kuitenkin joka kevät sama: perkaaminen todistaa, että on melkoista liioittelua puhua näiden pelaajamäärien prosentuaalisesta kasvusta.

Vertailu vääristää

Mutta miksi muut maat saavat hirvittävän kovat nimilistat NHL-tähtiä mukaan joka kevät? Usein vertailu kärkimaihin vääristää tilannetta karulla tavalla.

USA ja Kanadan kokoavat joka vuosi kovia nippuja MM-jäille. Mutta sille on syynsä: NHL:ssä on pelannut tällä kaudella 347 kanadalaista ja 223 jenkkipelaajaa. Ei tarvitse olla kova matemaatikko tajutakseen, että lukemat ovat aivan eri luokkaa.

Mutta entäs Ruotsi? Joukkueen päävalmentaja Rikard Grönborg on tehnyt hyvää työtä NHL-pelaajien kanssa – ja se näkyy MM-kisoihin haluavien pelaajien määrässä. Joukkueeseen on ilmoittautunut jo nyt 11 NHL-nimeä. Mutta vertailu naapurimaahan ontuu: maan pelaajia on nähty tälläkin kaudella NHL:ssä yhteensä 84. Yli tuplasti enemmän kuin suomalaisia.

Venäjä lienee lukumäärällisesti tällä hetkellä järkevin vertailukohta: maasta pelaa NHL:ssä tällä hetkellä 38 nimeä. Toisaalta maan kulttuuri eroaa Suomesta melkoisesti – usein maajoukkueeseen on raahattu kiekkotähtiä jopa loukkaantuneena. Se on näkynyt karulla tavalla MM-menestyksessä.

Onko parempi ottaa mukaan vain aidosti kunnossa olevia ja motivoituneita pelaajia? MM-kisat ovat olleet usein nuorten pelaajien turnaus – se tarjoaa varsinkin Euroopassa pelaaville kärkinimille tärkeän näytönpaikan Pohjois-Amerikkaan.

Sen takia NHL-kieltäytymisten ohella on hyvä kääntää katseet useiden KHL-nimien poisjääntiin. Leijonien runko on useana vuonna koostunut Venäjällä pelaavista huippunimistä. Tänä keväänä tilanne on erilainen: usea Euroopassa pelaava kestotähti on jäänyt kokonaan pois MM-ryhmästä. Se jättää väkisinkin loven MM-ryhmään.

Tilanne on yllättävä. Sen takia leijonavalmennus on ollut pakotettu ajamaan pitkin kautta uusia Liiga-nimiä maajoukkueeseen. Sarjan kärkinimet pärjäävät jo kansainvälisessä vauhdissa  – mukana on ollut tänä vuonna silti poikkeuksellisen iso rotaatio puhtaasti kokeiluja.

Suomen MM-menestyksen kannalta isoin juttu on juuri kokoonpanon leveys. MM-kisat alkavat tänä keväänä vasta 10. toukokuuta – sen myötä joukkueella on aikaa odotella vielä uusia NHL-nimiä tovin. Kärkinimet eivät kuitenkaan auta välttämättä kovin pitkälle, jos ryhmän iskukyky ei ole muuten kunnossa. Siinä Jaloselle ja kumppaneilla riittää mietittävää.

Onko Leijonilla saumat MM-menestykseen? Osallistu kuumaan keskusteluun Facebookin suositussa Jääkiekon olohuone -ryhmässä!

LUE MYÖS: Karmea lista! Nämä NHL:n ja KHL:n huippunimet ovat jo kieltäytyneet Leijonista

LUE MYÖS: Paljastus: NHL-seura esti Aleksander Barkovin MM-matkan – ”Tärkeää toipua tämä kesä”

LUE MYÖS: Tässä on Leijonien tämän viikon MM-leiriryhmä

Ilari Isotalo
Twitter: @IlariIsotalo

Pian jatkuu Valioliiga!

Valioliigan ja Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Valioliigan ja Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS