Ruotsin ja Latvian välillä maanantaina pelattu MM-kisojen alkulohko B:n ottelu tarjosi draamaa yllin kyllin.

Lähtökohdat matsiin olivat selvät: Kolmen pisteen voitolla Latvia olisi noussut vielä taistelemaan puolivälieräpaikasta, ja samalla Tre Kronor olisi saanut jännittää oman jatkopaikkansa – siis puolivälieriin pääsyä! – kohtaloa tiistaille asti.

Latvia olikin lähellä syöstä Ruotsin kuilun partaalle. Roberts Bukarts nosti piskuisen kiekkomaan 4-4:ään ja osuman päähän siitä, että esille nostettu skenaario olisi saanut oikeasti bensaa liekkeihin.

Latvian neljäs häkki sai aikaan tapahtumasarjan, jonka seurauksena päävalmentaja Rikard Grönborg joutui kuuntelemaan mm. SVT:n asiantuntija Mikael Renbergin tylytystä. Liekö käskijän pasmat menneet sekaisin mahdollisessa paineessa.

Luotsi haastoi Bukartsin maalin, mutta sitä ei hylätty. Grönborgin turhan haaston myötä Latvia sai 4-4-osuman lisäksi vielä ylivoiman. Siis kolme ja puoli minuuttia ennen loppua.

Haasto vaikutti olevan televisionkin välityksellä kyseenalainen temppu.

– Se oli idioottimaista. Mielestäni se oli paitsio, kun näin sen ensimmäistä kertaa. Uusintojen jälkeen tapaus oli kuitenkin epävarmempi koko ajan, urallaan yli 700 NHL-otteluakin pelannut Renberg sanoi Aftonbladetin mukaan.

Hänen mukaansa Gröborg toimi muutenkin väärin.

– Jos luotsi on epävarma, ei sitä pitäisi kyseenalaistaa. Tilanne oli tasan, eikä haastoa tarvittu.

Latvia haki erikoisessa draamassa 4-4-tilanteessa tarvittavaa kolmen pisteen voittoa ilman veskaria. Aivan oikeaoppinen ja pakon sanelema riskipeli kostautui. Ruotsi niittasi lopulta 5-4-häkin ajassa 59.26.