BRATISLAVA. Leijonien tuore MM-kulta on sensaatio, jota ei olla Suomessa nähty vielä koskaan.

Suomalaisryhmä teki lähes mahdottomasta mahdollisen, kun joukkue marssi ällistyttävällä tavalla Slovakian kisojen ykköseksi.

Mestaruus on kolmas Suomeen. 2019 siitä tekee poikkeukselliseksi tavan, jolla se tuli. Leijonat on pelannut pitkin turnauksen peliä, jota kelpaa ällistellä vielä pitkään.

Leijonat löi turnauksessa vuorotellen tähtisikermän tylyllä tavalla. Ratkaisupelien voitot Ruotsista, Venäjästä ja Kanadasta tulivat kaikki tavalla, joka ei jätä epäilylle sijaa. Leijonat pelasi oman identiteettinsä mukaista yhteistyökiekkoa ja löi vastustajansa rohkeasti pelaamalla.

Se jättää suomalaiselle kiekolle melkoisen perinnön tulevaisuudelle. Mediassa ehdittiin huokailla kisojen NHL-tähtien perään. Nämä tulokset todistavat, että yksittäisessä turnauksessa jopa NHL-megatähtien taitoero voidaan kuroa yhteistyöllä ja pelitapaedulla.

Jukka Jaloselle sulka hattuun – taas

MM-kulta on ennen kaikkea melkoinen sulka päävalmentaja Jukka Jaloselle. Kokenut valmentaja oli jo ennen kisoja yllättävän itsevarma.

– Me laitetaan tällä porukalla kaikki joukkueet maailmassa ahtaalle. Me tiedämme sen, Jalonen täräytti.

Kultajuhlat osoittavat, ettei Jalonen ollut väärässä. Leijonien MM-kulta on todellinen muistutus suomalaisen kiekon vahvuuksista.

Se sama vahvuus on hurmannut ympäri kiekkomaailmaa. Ei ole sattumaa, että sunnuntain finaalissa koko areena kannusti yhdessä Suomea. Niin slovakit, tshekit kuin venäläiset möykkäsivät Leijonien tahtiin.

Se kertoo paljon Leijonien tuoresta mestaruusjoukkueesta.

Ilari Isotalo, Bratislava
Twitter: @IlariIsotalo