Toronto Maple Leafsissa tällä kaudella itsensä tähtiin pelanneen ja NHL-uransa ennätyspisteet takoneen Kasperi Kapasen jatkosopimusspekulaatiot ovat kesän yksi mielenkiintoisimmista aiheista, mitä suomalainen NHL-kiekko sisällään pitää.

Toisella ”vastuullisemmalla kaudellaan” pisteet 20+24=44 takoneen suomalaisen sopimus päättyy pian. Torontossa samassa tilanteessa ovat mm. ruotsalainen Andreas Johnsson ja supertähti Mitch Marner – josta joukkue tuskin luopuu.

Sopimusten loppumiset tarkoittavat sitä, että Kapasen ja ruotsalaisen sopimustarjouksiin joukkueella jää pienempi budjetti käytettäväkseen, jos ja kun kanukille todennäköisesti tarjotaan hintavampaa pahvia.

Esimerkiksi Sporting News -sivusto uskoo, että nimenomaan suomalais-ruotsalaisesta duosta toinen joutuu lähtemään Torontosta Marnerin hintavan jatkon takia.

Erityisen haastavan tilanteesta Toronton näkökulmasta tekee muutama miellyttävä, mutta samalla ristiriitainen fakta. Kapasen tavoin myös Johnsson kiskoi 20 maalia runkosarjassa, ja lisäksi ruotsalainen iski vain pinnan vähemmän kuin Kapanen – 20+23=43.

Kaiken kukkuraksi esimerkiksi tehotilastot olivat lähes samat, Kapanen ensiksi mainittuna: +12 ja +14. Plusmiinussaldo nousee sitä suurempaan arvoon, mitä suurempi otanta on pelaajan ottelumäärä.

Pelaajia yhdisti sekin seikka, että Kapasen rinnalla myös ruotsalaislaituri teki läpimurtonsa juuri päättyvällä kaudella.

Marner vastaavasti oli ylivoimainen pisteykkönen saldolla 26+68=94.

Lähteet: Sporting News, Sportti.com, Eliteprospects