Olisiko moni uskonut? Pesäpallon nuorten Suomen mestari vain talvessa Liigan eliittiin, nuorten maailmanmestariksi ja NHL:n porteille: ”On ollut paljon isoja juttuja”

© Kuva: Juha Tamminen

Tuskin moni olisi vaikkapa vuosi sitten uskonut, että Ville Heinola, 18, on kesän 2019 NHL:n varaustilaisuudessa yksi kuumimpia suomalaisnimiä. Lukko-pakki pelasi itsensä tähtiin talvella murtaudutuaan Liigan eliittiin ja voitettuaan alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden.

Näistä yksi on ylitse muiden.

– Itselle isoin juttu on varmaan alle 20-vuotiaiden kulta, kun en ollut voittanut aiemmin mitään ja nyt voitin, Raumalta tavoitettu pakki miettii Leijonat.comin puhelinhaastattelussa.

Pelaaja on kylläkin voittanut muutakin, joskaan ei jääkiekossa. Hänen suomenkielinen Wikipedia-sivu kertoo, että maamme suurimpiin vuonna 2001 syntyneisiin lupauksiin kuuluva nuori on voittanut kolme vuotta sitten, vuonna 2016 pesäpallon Suomen mestaruuden Kankaanpään Mailan C-junnuissa.

Kolme vuotta on lyhyt aika siinä mielessä, että nyt Heinola on, kuten todettua, huipulla toisessa lajissa.

– Nyt menee aika lailla lätkä edellä. Välillä kun on hyvä aika, niin kavereiden kanssa käymme lyömässä ja muistelemassa vanhoja aikoja.

Lukossa viime talvena runkosarjan 34 ottelussa tehot 2+12=14 iskenyt ja seitsemässä pudotuspeliottelussa pisteet 1+3=4 summannut Heinola kannustaa nuoria monilajisuuteen.

– Kyllä se on minun mielestä tosi hyvä juttu. Nykypäivänä se varmaan meneekin siihen suuntaan. Sellainen antaa varmasti hyvää vastapainoa jääkiekolle ja mielikin pysyy virkeänä, kun ei ole koko ajan sitä samaa lajia.

NHL:ää kohti

Vain kolmisen vuotta myöhemmin pesäpallon Suomen mestaruuden jälkeen pakki on mennyt lätkässä huimasti eteenpäin. NHL:n varaustilaisuus käydään juhannuksena Vancouverissa.

– Kuten sanoit, on ollut paljon isoja juttuja. Paljon on tapahtunut pienessä ajassa. Totta kai se on hienoa, että on pystynyt ottamaan liigapaikan ja pääsin U20-joukkueeseen. Tyytyväinen pitää olla. Nämä lisäävät nälkää jatkoon.

Kuten huomaa, on Heinolan lähimenneisyys ollut hyvällä tavalla melkoista hullunmyllyä. Eräs iso juttu Heinolan elämässä oli taannoin Buffalossa järjestetty NHL:n testileiri.

– Alkuviikko oli pääsääntöisesti haastatteluita. Loppuviikosta oli testejä.

Haastatteluissa joillain seuroilla oli mukana lääkäreitä tai psykologeja.

– Niiltä tuli vähän vaikeampia ja syvällisempiä kysymyksiä, mihin piti miettiä, että ”mitähän tähän pitää vastata”. Minä onneksi vältyin kaikilta tyhmimmiltä kysymyksiltä, suomalainen veistelee.

Pyörätesti, jossa pelaajasta puristetaan ulos kaikki mahdollinen, mitä puristettavissa on, oli raskas.

– Kyllä se oli tietty aina tosi rankka. Ei sitä kovin mielellään tee. Muuten testit olivat aika lailla samantyyppisiä kuin Suomessa. Pieniä viilauksia vaan.

Lukko-pakki myönsi jo aiemmin NHL.comin suomenkieliselle sivustolle sen, että seurojen osoittama kiinnostus yllätti.

– Hienoa, että pääsi juttelemaan niin monen seuran kanssa. Tosi hieno reissu. Se oli kerran elämässä -juttu. Hienoa, että pääsi olemaan myös muiden kuin suomalaisten kanssa.

Heinolalla on vielä edessä toinenkin kerran elämässä -juttu. Varaustilaisuuteen ei moni törmää.

– Totta kai innolla odotan. Ei noitakaan tapahtumia tule elämässä kuin sen kerran. Kyllä varmasti tulee hieno tapahtuma.

Maalta

Ville Heinola on kotoisin Honkajoelta. Siellä asui Wikipedian mukaan viime vuodenvaihteessa reilut 1 600 ihmistä.

– Toki tämä on varmaan hyvä Honkajoelle, kun sieltä ei ihan hirveästi ole tullut esimerkiksi jääkiekkoilijoita. Varmaa tämä antaa uskoa nuoremmillekin, että ihan hyvin pienemmästäkin kylästä voi tulla jääkiekkoilija, jos vaan jaksaa painaa hommia.

Avoimen ja sosiaalisen oloinen puolustaja varataan NHL:ään juhannuksena ennakkoarvioiden mukaan ykkös- tai kakkoskierroksella.