Sosiaalisessa mediassa saatiin tiistaina herkullista spekuloitavaa, kun Tappara paljasti lyhyen videon treeneistään. Jäällä nähtiin kova nimi, kun vielä ilman sopimusta oleva Patrik Laine viiletti joukkueen matkassa (katso video).

Voisiko Liiga-seura houkutella NHL-tähden jopa Suomeen? Tuskin. Nuoren huippunimen saaminen Liigaan vaatisi rehellisesti sanottuna pienen yllätyksen – tai ainakin pahan umpisolmun NHL-sopimusneuvotteluissa.

Vertailu esimerkiksi Kärppiin siirtyneen Jesse Puljujärven tilanteeseen on yksiselitteisesti järjetöntä. Kaksikko on urallaan kolmen NHL-sopimuskauden jälkeen täysin eri tilanteissa. Jos Puljujärvi vasta kokeillut NHL:ssä, on Laine nakuttanut kolmen kauden aikana 110 maalia NHL:ssä. Se on määrä, joka tekee hyökkääjästä NHL-tähden – oli takana kuinka vaikeita jaksoja tahansa.

Laine pelaa todennäköisimmin viimestään joulukuussa NHL:ää. Mutta mitä sitä ennen tapahtuu? Siinä on Tapparan sauma.

Mieleen herää väkisinkin ajatus: Liiga-seuralla olisi juuri nyt käsissään herkullinen sauma kohahduttaa koko kiekkomaailmaa. Se ei ole edes vaikeaa. Sopimustarjous pöytään – sen jälkeen Tappara nousisi nopeasti kiekkoseuraajien huulille sekä Suomessa että kansainvälisesti.

NHL-neuvotteluissa isot panokset

Laineen leirin kannalta sopimustarjouksessa voi olla järkeä, jos neuvottelut venyvät. Suurin hyöty löytyisi kenties PR-puolelta: huhut neuvotteluista Liiga-seuran kanssa eivät olisi mitenkään ainutlaatuinen neuvottelutaktiikka: aiemmin syksyllä otsikoihin nousi Mitch Marnerin tilanne.

Toronto Maple Leafsin nuori tähti on yhä ilman sopimusta – sen myötä julkisuuteen vuoti tieto, että hyökkääjä on neuvotellut jo diilistä Sveitsiin. Tällä keinolla huippunimen leiri toivoo asettavansa painetta enemmän NHL-seuran puolelle ilmeisen vaikeissa neuvotteluissa.

Laineen kannalta pelkkä sopimusneuvottelu-uutinen voisi siirtää painetta Winnipeg Jetsin johdonsuuntaan. Kovaa peliä? Kyllä. Mahdollista? Kyllä. Osapuolten kiristynyt tilanne kuvaa hyvin, kuinka isoista panoksista pelataan tällä hetkellä kulissien takana.

Marnerin, Laineen ja muiden yhä ilman sopimuksia olevien NHL-tähtien (katso lista) neuvottelut ovat venyneet tänä syksynä todella pitkälle. Herää väkisinkin kysymys, onko kyseessä uusi isompi trendi.

Syyt löytyvät osittain läheltä. Viime syksynä mallia näytti Maple Leafsin William Nylander, joka solmi NHL-sopimuksensa vasta aivan joulukuun kynnyksellä. Sen myötä tuntuu, ettei kiekkotähdillä ole mikään kiire neuvotteluissa – vaikka NHL-joukkueiden leirit ovat jo kulman takana.

Neuvottelut sisältävät paljon pluffia puolesta ja vastaan. On mahdollista, että ratkaisut venyvät myös tänä syksynä lähelle joulukuun alkua. Se on sääli koko lajin kannalta – outo tilanne on kiusallista NHL:lle sekä seuroille.

Toisten ongelmat saattavat avata kuitenkin yllättäviä mahdollisuuksia. Nyt Tapparalla on harvinainen sauma keikuttaa isompaa venettä. Laine on sellainen nimi, jonka pelkät sopimusneuvottelut herättävät heti tunteita. Puhumattakaan, jos Laine päätyisi vastoin kaikkia odotuksia pelaamaan Suomessa pelin tai pari.

Todennäköisyydet ovat tietysti koko skenaariota vastaan. Se ei tarkoita silti, etteikö tällaisia kuvioita kannattaisi miettiä. Tampereella kannattaa olla nyt hereillä. Seuralla on tässä kokeilussa kirjaimellisesti vain voitettavaa.

LUE MYÖS: Vahvistus treeneihin! Patrik Laine hakee vauhtia Tapparan jäiltä

Ilari Isotalo, Rauma
Twitter: @IlariIsotalo