Valmentajaurallaan kahta hopeista MM-mitalia juhlinut Craig McTavish joutui kokemaan syksyllä monikansallisen KHL:n raadollisuuden ikävimmällä mahdollisella tavalla. Menneinä kausina Pohjois-Amerikassa Edmonton Oilersissa työskennellyt luotsi sai Lokomotiv Jaroslavlista monoa syyskuun lopulla.

Tappio Jokereita vastaan oli viimeinen niitti. Lokomotiv hävisi kotonaan helsinkiläisille 23. syyskuuta 1-4, ja seuraavana päivänä kanadalainen sai lähteä. McTavish selitti jo aiemmin potkujen olleen yllätys.

– Isoin virheeni? En tiedä, ei hajuakaan. Emme saaneet aikaan tuloksia, mutta olimme oikealla tiellä. Hävisimme kaksi ensimmäistä peliä ja voittoprosenttimme oli alle 50, päävalmentaja arvuutteli venäläisen Sport-Ekspress-sivuston haastattelussa syksyllä.

Nyt ex-luotsi oli kirjoittanut pohjoisamerikkalaisen mediajätti TSN:n sivuille tarinaa tuota kohtalokasta Jokerit-peliä ympäröineestä ajasta. Jokerit oli hävinnyt kolmesti putkeen ennen Lokomotiv-ottelua. Kanukki tiedosti, että hallilta lähtee pettyneenä joko hän itse tai eräs hyvä ystävä.

– Jokerien Jari Kurri on minun ystävä ja ajatus sekä tämä tuntuu ikävältä, mutta toivoin hänen olevan meistä pettynyt osapuoli.

– Jokerien Jari Kurri on minun ystävä ja ajatus sekä tämä tuntuu ikävältä, mutta toivoin hänen olevan meistä pettynyt osapuoli.

Vaikka McTavish antoi Sport-Ekspressille kenties ymmärtää olevansa yllättynyt potkuistaan, taisi hän samalla myös aavistaa jotakin.

– Toki tiesin, että hävitessämme saan luultavasti potkut.

Oma maailma

McTavish nousi Lokomotivissa ex-virkaansa viime toukokuussa. Edellisen kerran hän oli toiminut päävalmentajana AHL-joukkue Chicago Wolvesissa kaudella 2011-12. KHL-kulttuuri on valmentajien näkökulmasta ilmeisesti täysin oma maailma vertailtaessa esimerkiksi Pohjois-Amerikan käytäntöihin.

– Ajattelin asioita pelokkaan optimistisesti, kanadalainen kertoi ensiksi, ja otti esille suorastaan hervottoman esimerkin:

– Kun ystäväni kertoivat tulevansa kylään luokseni, vastasin aina samalla tavalla: Tulkaa ajoissa… Ennen kuin saan potkut.

– Kun ystäväni kertoivat tulevansa kylään luokseni, vastasin aina samalla tavalla: Tulkaa ajoissa… Ennen kuin saan potkut.

Lokomotivilla on ollut 15 viimeisen vuoden aikana peräti 18 eri päävalmentajaa. Se kertoo paljon.

– Mutta kun päävalmentaja palkataan NHL-seuran peräsimeen, hän saa yleensä kaksi vuotta aikaa näyttää kykynsä ilman uhkaa potkuista.

Seuran yksi erikoisimmista persoonista on puheenjohtaja Juri Jakovlev. Jos hänen kanssaan joutui jutulle, olivat asiat kuulemma vinossa.

– Hän johti pakettia negatiivisten asioiden kautta. Jurin kanssa hyvä uutinen oli se, jos uutista ei ollut. Eräs henkilö seurasta kertoi minulle pian alussa, että jos Jurin kanssa joutuu puheille, ovat asiat joko huonosti tai todella huonosti.

Nyt Lokomotiv keikkuu KHL:n läntisessä konferenssissa kahdeksantena, pykälän Jokereita perässä.