Tapparan maalilla heti syksystä pirteästi torjunut Michael Garteig on tehnyt lyhyessä ajassa vaikutuksen Liigassa.

28-vuotias kanadalainen pelaa ensimmäistä kauttaan Pohjois-Amerikan ulkopuolella. Se on tuonut uusia haasteita sekä kaukalossa että kaukalon ulkopuolella.

Garteig naureskelee törmänneensä suomalaiseen ujoutuneen heti alkustyksystä.

– Tämä on niin hauskaa. (Ex-vahti) Andrew Raycroft kertoi minulle hänen visiitistään NHL-työsulkukaudella Tampereelle. Hän sanoi, ettei kukaan jätkistä puhunut alkuun hänelle. Ei kukaan. Sitten joukkueella oli saunailta – ja yhtäkkiä kaikki olivat hänessä kiinni. Ja juttua riitti, Garteig paljastaa In Goal -podcastissa.

– Minulla oli aivan samanlainen tilanne. Kaikki esittäytyivät – ja puhuivat sen jälkeen alkuun vain suomea. Puhuin ensimmäisen viikon aikana ehkä viisi sanaa. Ja minä olen normaalisti puhelias kaveri. Kun viikonloppu koitti ja joimme pari olutta, jätkät olivat yhtäkkiä ympärilläni ja esittelivät kaupunkia innoissaan. Mietin silloin, että tämä on hauskin juttu ikinä.

Sen jälkeen tilanne kopissa on hiljalleen helpottanut. Garteig on kertonut kokemuksistaan suoraan joukkueelle. Syy hiljaisuuteen löytyy suomalaisten pelosta puhua englantia.

– He kertoivat, että kyse on ujoudesta. Ja siitä, etteivät he koe puhuvansa hyvää englantia. Sen takia he eivät halua puhua sitä lainkaan. Vaikka suurin osa puhuu oikeasti hyvää englantia.

Hyppy Suomeen on auttanut Garteigia ymmärtämään, kuinka vaikeaa monesti myös Euroopasta saattaa olla hypätä NHL:ään ja Pohjois-Amerikkaan. Esimerkiksi Kaapo Kakko on päässyt heti syksystä tutustumaan täysin uuteen kulttuuriin.

– Tuntuu, että 90 prosenttia suomalaisista ovat varauksellisia ja alkuun hiljaisia. Ja sitten mukana on yksi äänekäs kaveri, joka hölöttää jatkuvasti. Se oli iso asia tottua alkuun, sillä suomeakaan ei opi kovin helposti, sillä se on yksi maailman vaikeimmista kielistä oppia.

Tapparassa pelaaminen maistuu muuten. Garteig kertoo, ettei joukkueen päävalmentaja Jukka Rautakorpi puhu lähes lainkaan englantia. Tärkeintä on silti yhteistyö maalivahtivalmentajan kanssa. Aki Näykki puhuu loistavaa englantia – ja saa myös muuten kanadalaisen kehut.

– Hän on todella hyvä. Välillä tuntuu, että minun pitää pyytää häntä vähän hidastamaan. Jos joku ajattelee, että Eurooppaan tullaan nauttimaan vain kokemuksesta, hän on ainakin tässä tapauksessa pahasti väärässä. Paiskimme todella paljon hommia – se on osa suomalaista kulttuuria. Tämä on melkein kovempaa kuin NHL:ssä, Gargeig naurahtaa.

LUE MYÖS: Tapparan huippuhankinta paljastaa: oli jo lopettaa uransa – ”Olisin ollut tyhmä, jos en olisi lähtenyt Suomeen”

LUE MYÖS: Nimi talteen! Kärppien megalupaus NHL-varausarvion ykkösenä: ”Todennäköisesti ensimmäinen suomalainen ykkösvaraus”