Raimo Helmisen valinta Nuorten Leijonien päävalmentajaksi herätti aikoinaan runsaasti kummastusta. Kiekkolegenda ei ole vuosiin toiminut missään päävalmentajana. Samaan aikaan nuorten maajoukkue on otettu Suomessa vakavasti, ja hurlumhei-junnukiekosta on siirrytty miesten standardien mukaiseen kiekkokontrolliin.

Ruotsi-ottelu oli Nuorilta Leijonilta täysi mahalasku ja kamalin mahdollinen startti Helmiselle. Oma peli oli niin totaalisesti sekaisin, että sille on vaikea antaa edes kritiikkiä. Oliko Suomella muka joku pelitapa?

Helminen pisti ottelun jälkeisessä haastattelussa paljon jännityksen piikkiin. Jännitys on ainoa järkevä selitys surkealle ottelulle, mutta se tuntuisi erikoiselta, kun kyseessä on näin kypsä ja kokenut joukkue. Suomalaisetko olivat MM-avauksessa niin säikkyinä, että sinkoilivat kentällä kuin päättömät kanat?

Pahoin pelkään, että Helmisellä on mennyt puurot ja vellit sekaisin. Hän näkee, että harhasyötöt kertovat jännityksestä. Minä taas luulen, että harhasyötöt kertovat siitä, ettei Suomella ole mitään oikeaa systeemiä hyökkäysten käynnistämiseksi. Koko viisikko on niin usein hajallaan, ettei puolustajilla ole yhtään järkevää syöttösuuntaa vapaana. Sitten kiekkoa pusketaan ylös jalalla tai heitetään lottosyöttö vastustajan lapaan.

Onhan toki myös mahdollista, että Nuoria Leijonia jännitti niin paljon, että oma pelikirja unohtui. Kokonaan. Koko ottelun ajaksi. Tämä on valitettavasti ainoa hyväksyttävä selitys Nuorten Leijonien surkealle pelille, tai muuten valmennuksessa on isompaa vikaa.

Nykyisellä koohottamisella Nuoret Leijonat varmasti voittaa Slovakian ja muut pienemmät maat. Taitoero on niin suuri, etteivät lilliputit pysyt paineistaaman Suomen horjuvaa puolustusta. Ja mitä tulee Kanadaan, Yhdysvaltoihin ja Venäjään…

Annunen meitä auttakoon.

Lue myös: Ilmaveivi villitsi Ruotsissa – tiedätkö, millä nimellä taidonnäytettä länsinaapurissa kutsutaan?