TOP 10: Historian parhaat eurooppalaishyökkääjät – Selänne ja Kurri korkealla listalla

© Kuva: Getty Images

Aiemmin viikolla Teemu Selänteen ohi NHL:n kaikkien aikojen maalipörssin sijalle 11 noussut Aleksandr Ovetshkin mahtuu Jevgeni Malkinin ohella ainoana NHL:n nykypelaajana mukaan The Hockey Newsin tuoreelle listalle, joka kokosi yhteen sivuston mielestä taalaliigan historian parhaat eurooppalaishyökkääjät.

Listan kärkiviisikosta löytyy komeasti suomalaisväriä, sillä ”kiekkoraamattu” nosti Selänteen historian toiseksi parhaaksi eurooppalaishyökkääjäksi heti kärkisijan vieneen Jaromir Jagr’n perään. Jari Kurri arvostettiin upeasti listan sijalle viisi.

– ”Finnish Flash” mahtuu luonnollisesti listalle. Rakastettu pelaaja sekä Suomessa että Pohjois-Amerikassa. Jäi niukasti NHL:n kaikkien aikojen maalipörssin top 10:n ulkopuolelle. Teki välittömän vaikutuksen tullessaan sarjaan, THN perustelee Selänteen valintaa muistuttaen samalla miehen tulokaskauden hurjasta maali- ja pistelukemasta sekä uralla voitetusta Stanley Cupista.

Kurrin valintaa sivusto perusteli seuraavasti:

– Alkuperäinen ”Finnish Flash” oli mukana voittamassa viittä Stanley Cupia Edmonton Oilersissa. Näistä neljä tuli yhdessä Wayne Gretzkyn kanssa. Vaikka Kurrin menestys linkittyi usein Gretzkyyn ja Mark Messieriin, iski hän silti Oilers-paidassa pelaamissaan 156 pelissä 195 pistettä Gretzkyn kauppaamisen jälkeenkin. Yli 600 maalia urallaan tehnyt Kurri syötti 22 prosenttia Gretzkyn maaleista, Gretzky puolestaan syötti yli puolet Kurrin maaleista. Kaikkien aikojen maali- ja pistepörssin sijoilla 20 ja 21. Oli parhaimmillaan pudotuspeleissä tehden 200 ottelussa 233 tehopistettä voittaen neljästi pudotuspelien pistepörssin, kiekkoraamattu perusteli Kurrin valintaa.

Kurri valittiin urallaan viidesti NHL:n tähdistöön, minkä lisäksi tililtä löytyy yksi NHL:n maalikuninkuus, Lady Byng -palkinto sekä Selänteen tavoin valinta Hall of Fameen.

Tässä THN:n TOP 10 kokonaisuudessaan:

  1. Jaromir Jagr
  2. Teemu Selänne
  3. Stan Mikita
  4. Peter Stastny
  5. Jari Kurri
  6. Aleksandr Ovetshkin
  7. Peter Forsberg
  8. Sergei Fedorov
  9. Mats Sundin
  10. Jevgeni Malkin

LUE MYÖS: NHL-sisäpiiritoimittajalta hurja väite: ruotsalaislegenda päätymässä Rantasen ja Donskoin seurakaveriksi?