TPS-paidassa viilettävästä mailataiturista voisi nostaa näitä esille vaikka kuinka paljon. Tämän käsistään ja jaloistaan sähäkän hyökkääjän uhriksi joutuvat Lukko-pakisto, Pelicans-nippu, eikä helpolla selviä kyllä HPK:kaan.

Jopa suurten ja mahtavien Jokerien ja HIFK:n pelaajat jäävät kakkosiksi, kun tämä lupaavalta näyttävä, pisteisiin ja näistä taidonnäytteistä huolimatta ennen kaikkea maagisiin syöttöihin pystyvä pelaaja on parhaimmillaan.

Oheisen, vuosia vanhan YouTube-pätkän stara, tuolloin reilu parikymppinen veivari on Antti Erkinjuntti.

Pelaaja, joka voitti TPS:ssä Suomen mestaruuden pelattuaan kaudella 2009-10 maamme parhaaksi tituleeratussa nelosketjussa. Pelaaja, joka ei ehkä sittenkään nouse koskaan sille tasolle, mitä noina vuosina sopi odottaa.

Erkinjuntin kanssa kaudella 2009-10 Suomen parhaassa nelosketjussa viilettivät Marko Virtala ja Jarkko Hattunen – kaikki kajaanilaista Mestis-joukkue Hokkia edustaneina.

– Aika uskomaton hetki. Olen väsynyt, mutta silti onnellinen. En olisi ikinä osannut tällaisesta ennen kauden alkua, Erkinjuntti hehkutti mestaruusjuhlissa Hämeenlinnassa huhtikuussa 2010 suomalaismedioille.

Rovaniemen kiekkokasvatin ura oli pitkään nousujohteinen. Kaudet 2004-06 menivät kotikonnuilla Suomi-sarjan RoKissa, seuraava sesonki pyörähti mestaruuden vieneessä Hokissa ja sitten neljä seuraavaa TPS:ssä. Erkinjuntti teki tasaista työtä, sillä hän iski jokaisella runkosarjakaudella joko 25 tai 34 pinnaa.

TPS-näyttöjen jälkeen tie vei Tapparaan neljäksi kaudeksi. Siellä pelaaja iski runkosarjan uuden piste-ennätyksensä malliin 7+32=39. Nuo kaudet 2011-15 toivat peräti kolme hopeaa. Pelaajalla oli Tapparaan tullessaan vahvuuksia laajasti.

– Hän tuo joukkueeseen nopeutta, taitavuutta ja ratkaisukykyä. Yksilötaitojen lisäksi hän on myös hyvä joukkuepelaaja, jolle on nyt tarjolla mahdollisuus ottaa uralla taas seuraava askel ylöspäin, Tapparan ex-päävalmentaja Sami Hirvonen totesi huhtikuussa 2011 seuran kotisivuilla.

Kaudeksi 2015-16 pelaaja otti taas uuden stepin, vaikka kivenkova Tappara vaihtui Pelicansiin. Käsistään taitava syöttökone sai Suomen Chicagossa rintaansa kapteenin merkiksi C-kirjaimen ja toisella, samalla viimeisellä Pelicans-kaudellaan hän rikkoi taas uuden piste-ennätyksensä: 9+32=41.

Kipparin rooli ei miellyttänyt kaikkia. Kapteenius jakoi mielipiteitä.

– Kaksi ottelua on jo ratkennut kapteenin henkilökohtaisiin virheisiin. Erkinjuntin laiskan blokkauspelaamisen johdosta kiekko painui Janne Juvosen selän taakse ja Ässät pääsi juhlimaan 2-1-maalia. Tilanteen kapteeni käsitteli kiukuttelemalla lapsellisesti. Hyökkääjä rikkoi mailansa ottelun jälkeen pukukoppikäytävälle ja otti tilanteesta pelirangaistuksen, Jatkoaika.com kirjoitti lokakuussa 2016.

– Perjantai-iltainen Jukurit-ottelu kääntyi Jukureille niin ikään Erkinjuntin henkilökohtaisen virheen seurauksena.

Lahti-aikoina Erkinjuntti puki päälleen ensi kertaa maajoukkuepaidan. Leijonaotteluita on kertynyt nyt tilille 19 kappaletta tehoin 4+6=10.

Uran nousujohteisuus jatkui. Talveksi 2017-18 Erkinjuntti lähti sveitsiläiseen NLA-joukkue Tigersiin, jossa hän sivalsi tehot 6+23=29. Tuolloin loukkaantumisista kärsinyt älytietokone jopa johti sarjan pistepörssiä ihan syksystä.

– Otin Pelicans-kausillani askeleen pelaajana eteenpäin. Saavuin Tapparasta ison vastuun perässä, ja sitä todellakin sain. Siinä kehittyy väistämättä, kun pelaa yli 20 minuuttia ottelua kohden, Erkinjuntti tuumi ESS:n sivuilla.

– Koitan tehdä työni ja pelata mahdollisimman hyvin Sveitsissä. Jossain vaiheessa voi tulla vielä jotain mahdollisuuksia edetä uralla, mutta en mieti niitä liikaa tässä vaiheessa.

Antti Erkinjuntti kantoi Pelicansissa C:tä. ARKISTOKUVA: Juha Tamminen

Käänne

Sveitsin kauden jälkeen tapahtui jotain. Rovaniemeläinen palasi Tapparaan kaudeksi 2018-19, jossa syntyivät enää tehot 7+20=27. Pudotuspeleissä vyölle kertyi kahdeksan peliä ja yksi maali. Pelaaja oli kuin varjo entisestä itsestään. Jopa penkitys tuli tutuksi.

Suomen mestari on kuvaillut itseään pelaajaksi, joka menee mielellään kulmiin yrittäen pitää kiekkoa itse. Sitä on ollut havaittavissa, mutta vähenevissä määrin. Tai ehkä vahvuuksia pitäisi olla laajemminkin.

Tappara ei ollut kiinnostunut palveluksista, vaan kesken jääneeksi kaudeksi 2019-20 Erkinjuntti suuntasi Liigan piskuiseen Sportiin. Kaikella kunnioituksella seuraa kohtaan, ei mikään mairitteleva steppi – siis ainakaan sivusta seuraajan silmiin.

– Löysimme sen, mitä haimme. Erkinjuntti on kokenut kotimainen kärkihyökkääjä, joka on menestynyt ja tietää, mitä se vaatii, urheilutoimenjohtaja Markus Jämsä sanoi Sportin tiedotteessa.

Joukkueessa kultakypärää kantanut 33-vuotias pelaaja summasi tehot 9+18=27. Plusmiinusvertailu painui karusti 12 pinnaa pakkaselle.

Oikeastaan Sveitsi-kauteen asti nousujohteisesti jatkunut ura ei sitten kuitenkaan lähtenyt missään vaiheessa ihan siihen liitoon, mitä joskus olisi saattanut odottaa. Erkinjuntti täytti 24 vuotta TPS:n mestaruuden aikaan. Hänet oli sinetöity Suomen parhaaseen nelosketjuun. Oli paikka, oli rooli – ja mikä parasta, hän osasi pelata nelosketjun lisäksi tuloksentekovitjoissakin.

Toisaalta vahvuuksia olisi pitänyt löytää kriittisinä vuosina, eli ehkä noina maajoukkueaikoina ja Pelicansin kapteeniusvuosina käsien ja syöttötaidon oheen.

Toki Suomen ja Mestiksen mestaruus, NLA-reissu, maajoukkuepelit ja liigajoukkueen kapteenina toimiminen ovat kovia meriittejä, sitä ei voi kukaan kieltää.

Pelaaja on tällä hetkellä 33-vuotias, eikä hänellä ole sopimusta ensi kaudeksi mihinkään. Käsillä alkavat olla viimeiset hetket kääntää kelkka siihen, mitä tekstin alussa nostettu video sen julkaisun aikaan antoivat odottaa. Erkinjuntti ei ihan ole vastannut koviin huutoihin.