Joku saattaa muistaa, millaista jääkiekkokarnevaalia vietettiin päivälleen vuosi sitten Slovakian Kosicessa.

Oli kevään 2019 MM-kisojen toinen päivä, eikä tilanne olisi voinut olla herkullisempi. Päivää aiemmin Suomi oli avannut kisat hienolla, yllättävänäkin pidetyllä, 3–1-voitolla Kanadasta. Kisaisäntä Slovakia puolestaan oli voittanut Yhdysvallat maalein 4–1.

Ja nyt, lauantai-iltana 11. toukokuuta, Slovakia ja Suomi kohtasivat loppuunmyydyssä Steel Arenassa 7421 katsojan mylviessä.

Vajaan 11 minuutin kohdalla Erik Černák vei Slovakian johtoon. Kolme ja puoli minuuttia myöhemmin Suomen puolustaja Petteri Lindbohm tasoitti.

Vajaat kaksi minuuttia myöhemmin nähtiin hieman omituinen maali. Kaapo Kakko lämäsi siniviivalta vastapalloon, ja lepattava ”ropeli” leijaili slovakkivahti Marek Čiliakin räpylän ja kypärän välistä verkkoon.

– Kiekko otti jotenkin hassun lentoradan. Yleensä en edes kokeile noin kaukaa, ja tuokin oli enemmän heitto maalille päin, Kakko kertoo viime syksynä julkaistussa kirjassa Kultaleijonien Tarina 2019.

Martin Marinčin tasoitti toisen erän päätösminuuteilla lukemiksi 2–2, ja näissä numeroissa edettiin lähes päätöserän puoliväliin.

Sitten Steel Arena ensin mykistyi, kunnes suomalaiskannattajat repesivät valtavaan riemuun. Kaikki osuman nähneet yrittivät nopeasti kelata tapahtumia päässään muutaman sekunnin taaksepäin. ”Mitä juuri tapahtui”, kaikki niin areenalla kuin kotikatsomoissa miettivät henkeään haukkoen.

Kerrataan. Kakko sai kiekon hyökkäyspäädyssä, maaliviivan takana. Slovakian puolustaja Martin Fehérváry lähti Kakkoa vastaan. Kakko laittoi kiekon Fehervaryn ”puikoista”, kiepsahti pakin ohi, otti kiekon itselleen ja livautti sen Ciliakin patjan ja maalitolpan väliin jääneestä pienenpienestä raosta maaliin.

Selostaja Antero Mertarannan vertaus Mikael Granlundin kevään 2011 ilmaveiviin ei ollut ainakaan kovin kaukaa haettu.

– Jos on taitoa, sitä pitää yrittää käyttää. Näin siinä mahdollisuuden kokeilla vähän hienompaa kikkaa kuin yleensä, Kakko sanoo kirjassa.

Kuva: Getty Images

Suomi johti 3–2 ottelun viimeiselle minuutille asti. Ottelun lopussa, kun Slovakia haki tasoitusta ilman maalivahtia, Suomen valmennusjohto komensi kentälle Leijonien siihenastisen tehovitjan Kakko–Sakari ManninenHarri Pesonen.

Noin 20 sekuntia ennen loppua Kakko sai kiekon vauhtiin keskialueella. Slovakian ja NHL-joukkue Ottawa Senatorsin puolustaja Christián Jaroš yritti estää Kakon hattutemppua, huonolla menetyksellä. Flow’ssa pelannut Leijonien ja koko Suomen uusi ihmepoika tönäisi NHL-pakin kumoon kuin pikkujuniorin ja vei kiekon tyhjään maaliin.

– Lähdin haastamaaan pakkia, ja ihan hyvällä menestyksellä. Kiekon suojaaminen kuuluu vahvuuksiini, ja siksi uskalsin kokeilla tuollaista, Kakko sanoo kirjassa.

Suomi voitti 4–2, Kakko teki uransa toisessa MM-kisaottelussa hattutempun ja kasvatti kisojen maalisaldonsa hämmästyttävästi jo viiteen. Mutta ketkä kaksi Leijonien pelaajaa saivat syöttöpisteet kaikkiin kolmeen Kakon maaliin? Vastaus seuraavalla sivulla (2).

Kakko siis pelasi, voisi kai sanoa ”tietysti”, Leijonien kakkosketjussa Sakari Mannisen ja Harri Pesosen kanssa. Ketjun takana pelasi usein pakkipari Niko MikkolaOliwer Kaski.

Moni saattaa muistaa, että kisoissa tehot 2+9=11 kerännyt ja Suomen pistepörssin voittanut Manninen sai syöttöpisteen jokaiseen Kakon maaliin. Mutta myös puolustaja Mikkola oli vahvasti alustamassa Kakon hattutemppua kolmella maalisyötöllä.

Kakon ensimmäisessä osumassa Mikkola sai b-pistealoituksen jälkeen kiekon siniviivalle, lähti nousemaan vasemman laidan vierustaa ja syötti selkänsä takaa ”biljardisyötön” laidan kautta Kakolle ennen tämän erikoista lämäriä.

– Kuvio se oli kyllä sovittu, Kakko kertoo.

Kuva: Getty Images

Toiseen, illan hienoimpaan osumaan, Mikkola (kuvassa yllä) toimitti Kakolle kiekon hyökkäyspäätyyn. Tyhjiin syntyneen 4–2-osuman Mikkola pohjusti itselleen tyypillisellä jämäkällä oman pään puolustuspelamaisella. Hän voitti omassa päädyssä kaksinkamppailun, otti kiekon, syötti sen Manniselle ja tämä lähetti Kakon maalintekoon. Slovakia–Suomi-ottelun maalit näet tästä linkistä.

Myöhemmin kisoissa Mikkola teki kaksi maalia, ja oli tehoillaan 2+3=5 lopulta Suomen viidenneksi paras pistemies.

– Juu, ei tarvinnut kuin toimittaa kiekkoa Kaapolle, niin tuli mukavasti pisteitä, Mikkola leukaili kirjassa.

Kakon ja Mikkolan yhteispelin toimiminen ei välttämättä ollut sattumaa. Kaksikolla oli nimittäin tapana saunoa kisojen aikana yhdessä jokaisena välipäivänä.

Kultaleijonien Tarina 2019 -kirjasta selviää, kumpi kaksikosta väitti olevansa kovempi saunoja, millaisen källin joukkue järjesti Kakolle Slovakia-ottelun jälkeen, mitä erikoista liittyi Petteri Lindbohmin maaliin Slovakia-ottelussa sekä paljon muuta Leijonien kultajuhliin päättyneeltä taipaleelta.

Kirjan hinta postikuluineen on MM-kisojen aikana vain 20 euroa. Voit tilata 328-sivuisen kirjan tästä linkistä. Lisää tuote ostoskoriin ja kirjoita tilausvaiheessa kampanjakoodi-kenttään sana ”kultaleijonat”, niin hinta putoaa 20 euroon.

Leijonat.com järjestää MM-kisavisan viime kevään kisoihin liittyen joka päivä toukokuun 24. päivään asti. Tuona päivänä piti pelata tämän kevään MM-finaali.